Ga naar Content

Ajax won nog nooit in Praag: zo verging het ze eerder

Ajax bestaat binnenkort bijna 125 jaar, maar in al die tijd wist de club nog nooit een wedstrijd in Praag te winnen. En dat terwijl er inmiddels toch een hoop wedstrijden in de hoofdstad van Tsjechië gespeeld zijn. Hieronder lees je een overzicht van de vijf wedstrijden van Ajax in Praag.

Piet Keizer - Foto: Nationaal Archief, Jac. de Nijs / Anefo

1967: Dukla Praag (2-1 verlies)

Voor de eerste wedstrijd die Ajax ooit in Praag afwerkte gaan we 57 jaar terug in de tijd. Ajax, toen nog een team dat voor de helft uit semi-profs bestond, had tegen Liverpool voor het eerst een Europese grootmacht uitgeschakeld in de Europa Cup. Tegen het nietige Dukla Praag ging het een ronde later helemaal mis.

Na een 1-1 gelijkspel verloor Ajax met 2-1 in Praag, onder meer door een eigen doelpunt van aanvoerder Frans Soetekouw. Trainer Rinus Michels greep keihard in en besloot Soetekouw nooit meer op te stellen. Als vervanger werd topverdediger Velibor Vasovic gehaald. Met hem zou Ajax in 1971 voor het eerst de Europa Cup I winnen.

1984: Bohemians Praag (1-0)

Een tweede confrontatie in Praag kwam zou er pas 17 jaar later komen. Dit keer was Bohemians Praag de tegenstander in de tweede ronde Uefa Cup. Nadat de jeugdige Amsterdammers thuis met 1-0 hadden gewonnen, werd het in Praag 1-0 voor het geharde Bohemians, dat de penalty's na afloop beter zou nemen.

Na de wedstrijd schoof een woedende trainer Aad de Mos de schuld recht in de schoenen van de 22-jarige Frank Rijkaard en een 20-jarige Gerald Vanenburg. "Met deze jongens win je de oorlog niet. Fysiek zijn ze tot weinig in staat. Als het hard is, zoals nu, kun je met deze spelers verliezen."

Aanvoerder Ronald Spelbos, die zelf in de penaltyserie had gemist, nam het uiteindelijk voor de twee op: "Ik vind de uitspraken van de trainer nogal hard. Die jongens zijn nu al genoeg gestraft door het verlies en het feit dat hen niets lukte."

Frank Rijkaard later dat seizoen - Foto: Nationaal Archief

2005: Sparta Praag - Ajax (1-1)

Voor de eerstvolgende Ajax-wedstrijd in Praag maken we weer een sprongetje in de tijd. In 2005, 21 jaar na de wedstrijd tegen Bohemians, is Sparta Praag een van de drie tegenstanders in de groepsfase van de Champions League.

Voor het eerst kan Ajax een enigszins positief gevoel overhouden aan een wedstrijd tegen een club uit de Tsjechische hoofdstad. Want hoewel er dit keer opnieuw niet gewonnen wordt, wordt er voor het eerst ook niet verloren. Dankzij een zondagsschot van Wesley Sneijder eindigt de wedstrijd in 1-1. Dankzij een 2-1 overwinning in de Arena zou de ploeg uiteindelijk overwinteren in het toernooi.

2006: Sparta Praag - Ajax (0-0)

Een jaar later komt Ajax opnieuw Sparta Praag tegen. Dat seizoen moet Ajax het doen met een plek in de groepsfase van de Uefa Cup. De groepsfase bestaat op dat moment uit vier wedstrijden tegen vier verschillende clubs.

Dat betekent dat Ajax dat seizoen alleen een uitwedstrijd tegen Sparta Praag speelt. En in die wedstrijd wordt er uiteindelijk niet gescoord. Omdat Ajax vlak voor rust Urby Emanuelson (rood) en Klaas-Jan Huntelaar (geblesseerd) verliest, is de ploeg van Henk ten Cate uiteindelijk blij met een punt.

2007: Slavia Praag - Ajax (2-1)

De eerste keer dat Ajax Slavia Praag tegenkwam, was in de voorronde van de Champions League. Met Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez in de aanval was het Ajax in de thuiswedstrijd niet gelukt om een doelpunt te maken. Het werd zelfs 0-1 voor Slavia. En dus ging Ajax met een extra moeilijke opdracht naar Tsjechië.

Uit in Praag werd al snel duidelijk dat een terugkeer in de Champions League er voorlopig niet in zou zitten voor Ajax. Slavia kwam na 20 minuten op voorsprong door een goal van Stanislav Vlcek. Een gelijkmaker van Suarez werd vlak voor het einde door diezelfde Vlcek weggepoetst.

Een jaar later kwam Ajax Slavia weer tegen, nu in de groepsfase van de UEFA Cup, waarin teams maar een wedstrijd tegen elkaar speelden. De twee clubs speelden daardoor alleen in de Arena tegen elkaar. Misschien maar goed ook, want ook in dat duel had Ajax de grootste moeite met de Tsjechen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2.

Ajax won trouwens überhaupt nooit in heel Tsjechië, want de enige keer dat de Amsterdammers in een andere Tsjechische plaats speelden (in 2015 tegen Jablonec) eindigde de wedstrijd in 0-0. Die voorronde van de Europa League overleefde Ajax dankzij een penalty van Arek Milik in de thuiswedstrijd. In de Arena werd het daarvoor 1-0.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]