Ga naar Content

'De Egmondse vluchtelingenboot' genomineerd voor een Dutch Podcast Award

De NH-podcast 'De Egmondse vluchtelingenboot' is genomineerd voor een Dutch Podcast Award in de categorie journalistiek. Maker en NH-journalist Maaike Polder is heel blij met de erkenning. "Het is het meest bijzondere journalistieke project waar ik tot nu toe aan heb gewerkt."

Marco, Maaike en de aangespoelde spullen van de groene rubberboot - Foto: NH Media

In de podcastserie De Egmondse vluchtelingenboot raakt journalist Maaike Polder in de ban van een groene rubberboot. In oktober 2022 spoelt die aan in het Noord-Hollandse kustdorp. Van de lokale strandvonder Marco krijgt ze de vele persoonlijke bezittingen die nog in het bootje lagen: medicijnen, een zwangerschapsecho en kettinkje. 

Wie zaten er op deze boot, en wat is er met deze mensen gebeurd? In zes afleveringen neemt Maaike je mee van het strand van Egmond aan Zee naar een humanitaire crisis op slechts een paar uur rijden daar vandaan. Alle afleveringen zijn hier terug te luisteren. 

Persoonlijk project

Nu, iets meer dan tien maanden na het uitkomen van de zesde en laatste aflevering, staat Polders podcast op de shortlist van de Dutch Podcast Awards 2024 in de categorie journalistiek. "Daar had ik zelf eigenlijk helemaal geen rekening mee gehouden, dus het kwam best als een verrassing", vertelt ze opgetogen. "Het is ook zo'n persoonlijk project geweest, dus ik vind het hele mooie erkenning daarvoor."

Andere genomineerden zijn podcasts van Radio 1, Follow The Money en De Telegraaf. "Als NH daar als regionale omroep dan tussen staat, maakt me dat supertrots. Vooral omdat het een heel lokaal verhaal is met de Egmondse strandvonder Marco, dat uiteindelijk gaat over een wereldwijd probleem. De regiojournalistiek heeft de kracht om iets als eerste te signaleren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Polder in een vluchtelingenkamp in Frankrijk - Foto: NH Media

De Egmondse vluchtelingenboot zit nog altijd in het hoofd van Polder. "Ik ben naar Frankrijk en Engeland geweest en daar heb ik veel gehoord over de situatie waar de vluchtelingen in zitten. Dat soort verhalen veranderen je echt als mens en journalist. Dat werkt nu nog door. Ik lees er nog steeds veel over en hou contact met strandvonder Marco. Het is het meest bijzondere journalistieke project waar ik tot nu toe aan heb gewerkt." 

Nieuwe aflevering

Op dit moment is Polder druk bezig met het schrijven van een nieuwe aflevering voor de podcast. "Er zijn wat ontwikkelingen in sommige verhaallijnen. Maar wanneer de nieuwe aflevering uitkomt, kan ik nog niet zeggen."

Het is ook nog mogelijk dat de Egmondse Vluchtelingenboot de Publieksprijs wint. Stemmen kan tot en met donderdag 31 oktober via podcastawards.nl/stemmen. Op woensdagavond 6 november worden de winnaars in alle categorieën, inclusief de Publieksprijs, bekendgemaakt tijdens de uitreiking in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Lees ook