Ga naar Content

Kijk terug: alle verhalen over mentale gezondheid van West-Friese jongeren

Een scholierenonderzoek over stress, de leerlingenraad die medescholieren bevraagt over roddelen en borden stukgooien om voorgoed van je frustratie verlost te zijn. De West-Friese redactie zat één schoolweek lang in klaslokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek om verhalen te maken over mentale gezondheid van jongeren. Die verhalen zie je in deze compilatie terug. 

Interview met schoolpsycholoog Martinuscollege Anna Prins - Foto: NH Media

De cijfers liegen er niet om. Vooral als het gaat om stress en eenzaamheid scoort de regio West-Friesland hoger dan de rest van Nederland. En waar beter valt het onderwerp te bespreken, dan bij de doelgroep zelf.

Op maandag spraken we met schoolpsycholoog Anna Prins en waren we spontaan welkom in de lessen maatschappijleer bij 5 vwo. Jongerenverslaggever Nina vertelde waarom we op school waren, en legde de leerlingen verschillende stellingen voor. Dat bracht direct al mooie discussies op gang. 

Jongerenverslaggever Nina Vermeulen in les maatschappijleer - Foto: NH Media

Op dinsdag schoven we aan bij de vergadering van de leerlingenraad, een groep van zo'n vijftien scholieren, die wekelijks met elkaar de belangrijkste zaken op school bespreken. Voorzitter Jorinde Bosma nam de agenda door. "Het is deze week de Week van het Pesten, hoe zullen we daar verder aandacht aan besteden?"

Voorzitter Jorinde Bosma leidt de vergadering van de leerlingenraad - Foto: NH Media / Chantal Bos

De link was snel gelegd. Het plan ontstond om, samen met de leerlingenraad, medescholieren te interviewen over het thema van de week: roddelen. En wanneer wordt roddelen, pesten

Leerlingverslaggever Maarten interviewt medescholieren, samen met NH-verslaggevers - Foto: NH Media

Op woensdag ontvingen we een groep van vijftien leerlingen die samen met ons naar de twaalf jaar oude documentaire 'Het Verdriet van West-Friesland' keek in ons redactielokaal. De documentaire gaat over het hoge zelfmoordgehalte van toen, en de West-Friese cultuur. Een cultuur die voor huidige scholieren veel herkenning oproept. Na het kijken, sprak jongerenverslaggever Nina met een aantal van hen erover voor camera

Jongerenverslaggever Nina Vermeulen interviewt scholieren over documentaire - Foto: NH Media

Ook die dag: een online onderzoek over stress, in een volle aula van het Martinuscollege. Ervaren leerlingen vaak stress, of niet? En hoe komt dat? Op de vraag of ze denken dat het klopt dat meer dan de helft van de jongeren in de gemeente Stede Broec stress ervaart, antwoorden 59 van de in totaal 80 jongeren bevestigend. En inderdaad, uit cijfers blijkt dat 54 procent van de jongeren stress ervaart. 

In een volle aula houden we een online onderzoek over stress - Foto: NH Media

Hoe lekker is het om een keer de frustraties letterlijk van je af te gooien? Vier leerlingen van het Martinuscollege kregen deze week eenmalig de kans om voor eens en voor altijd af te rekenen met een probleem, door een bord kapot te smijten. Veiligheidsbrillen op, en gooien maar! Het leverde mooie gesprekken op. En opluchting. De verslaggevers konden de handen extra uit de mouwen steken, want er moest behoorlijk geveegd worden. 

Verslaggevers vegen lokaal school na borden smijten - Foto: NH Media

Wil je alle artikelen en video's nog eens bekijken? Ga dan naar de themapagina Stugge Zegger (recht voor zijn raap praten in het West-Fries, red.).

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie zat daarom één week lang in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek. We gingen in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.