Ga naar Content

Omstreden Naarder asielzoekerscentrum moet opvang gaan bieden aan nareizigers

Het beoogde asielzoekerscentrum aan de Naarder Rijksweg moet vooral opvang gaan bieden aan nareizigers. Dat voornemen heeft het gemeentebestuur van Gooise Meren. De komst van de noodopvang is omstreden: veel buurtbewoners zien de komst van de vluchtelingen niet zitten en zijn bang voor veiligheidsproblemen.

Aanstaande opvanglocatie de Witte Toren voor 150 asielzoekers beklad - Foto: Inter visual Studio / Casper Bunschoten

Gooise Meren stelt als voorwaarde dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich 'tot het uiterste inspant' om overwegend gezinnen met kinderen en echtparen te huisvesten. Of dat ook echt gaat gebeuren, wordt pas later duidelijk. 

De gemeente zou daar een van de voornaamste angsten van de bezwaarmakende buurtbewoners weg kunnen nemen. Een van de angsten van de buurt was dat er vooral alleenstaande mannen opgevangen zouden worden, waarvan ze veel overlast vreesden. 

Vanaf het begin is vanuit de buurt veel protest tegen de opvang van de ongeveer 150 asielzoekers: buurtbewoners vinden de groep te groot en hebben zorgen over de veiligheid, van zichzelf maar ook van de asielzoekers zelf. Er werd al een paar keer geprotesteerd, vanavond staat er weer een protest gepland.

De gemeente houdt vast aan de opvang, omdat het pand een 'belangrijke bijdrage zou leveren aan het ontlasten van overvolle opvanglocatie en het humaan opvangen van asielzoekers'. 

Twee jaar

De gemeente heeft na gesprek met de buurtbewoners besloten de opvang voorlopig toe te staan voor twee jaar. Er bestaat wel een kans dat de opvang permanent open blijft, maar daarvoor moet ruim van tevoren een nieuw besluit worden genomen. 

Gooise Meren neemt nog dit jaar een besluit of de Naarder noodopvang definitief open kan.  Vanavond praat de gemeenteraad over het proces rondom de opvang en welke veiligheidsmaatregelen er genomen worden. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]