Ga naar Content

Debat over daling lhbti-acceptatie: "Conservatieve wind waait ook in tolerant Amsterdam" 

De raad ging vandaag in debat over de sterke daling in de acceptatie van lhbti-personen onder jongeren. Deze resultaten werden gepubliceerd in de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD, en worden door de Amsterdamse raad als zeer zorgelijk ervaren. "Achter deze cijfers zit wel een meisje dat worstelt met haar gevoelens voor andere meisjes, maar niet uit de kast durft te komen omdat de helft van de klas dat verkeerd vindt", betoogde Wout Deterink (VVD).   

Foto: AT5

"Wat vind je ervan als twee meisjes/vrouwen of twee jongens/mannen op elkaar verliefd zijn?", deze vraag stelden verschillende GGD’s in Nederland in 2023 aan leerlingen tussen de 13 en 16 jaar oud. De grote daling in acceptatie van lhbti-personen was in verschillende GGD-regio’s te zien, waaronder ook bij Amsterdamse jongeren.

Verdubbeling

In Amsterdam is het percentage jongeren dat verliefdheid op hetzelfde geslacht ‘normaal’ vindt, afgenomen van 63 procent in 2021 naar 43 procent in 2023. Ook is het percentage jongeren dat dit als ‘verkeerd’ ziet in deze twee jaar verdubbeld, van 14 procent naar 28 procent.  

Wat snel duidelijk werd tijdens het debat is dat de zorgen over deze daling raadsbreed leven. "Er waait een extreem conservatieve wind door heel Europa, en het is pijnlijk dat zelfs in tolerant Amsterdam de cijfers zo schokkend zijn", aldus Juliet Broersen, fractievoorzitter van Volt. Het effect van deze ‘conservatieve wind’ werd door meerdere partijen benoemd.

"Er lijkt hier een soort olifant in de kamer te staan die niemand specifiek benoemt"

marjolein moorman, onderwijswethouder

De VVD pleitte voor verder onderzoek naar deze daling in acceptatie op wijkniveau, maar kreeg hiervoor alleen steun van Forum voor Democratie (FvD). Andere partijen, waaronder GroenLinks, Volt, en de PvdA waarschuwden voor het creëren van verdere polarisatie door deze aanpak, die onderscheid zou maken tussen wijken, en dus scholen, in Amsterdam. In plaats daarvan moet volgens hen de (inter)nationale context worden meegenomen in onderzoek naar deze daling. 

Onderwijswethouder Moorman erkende ook het belang om deze daling in een breed perspectief te bekijken, en niet verder te stigmatiseren door een wijkgerichte aanpak. "Er lijkt hier een soort olifant in de kamer te staan die niemand specifiek benoemt, omdat mensen dat vervelend vinden, en tegelijkertijd wordt er op meerdere manieren op gehint. [...] We willen juist dat mensen vrij kunnen zijn, in hun seksuele oriëntatie, maar ook vrij kunnen zijn in hun geloof", aldus Moorman.

Andrew Tate

Een wijkgerichte aanpak zou volgens verschillende partijen ook minder behulpzaam zijn omdat de dalende tolerantie veelal in de onlineomgeving van jongeren wordt veroorzaakt. De invloed van conservatieve influencers, zoals bijvoorbeeld Andrew Tate, op jongeren werd ook aangehaald in het debat door D66.

Volgens zorgwethouder Scholtes, verantwoordelijk voor de GGD en de agenda digitale stad, worden kinderen zo vogelvrij gesteld in hun online leefwereld.  Het college heeft toegezegd om dit actief te gaan bestrijden: "Bij het Rijk en in Europa spreken we ons actief uit voor wet- en regelgeving [...] bijvoorbeeld door de grote techplatformen hun verantwoordelijkheid te laten nemen om ethisch te ontwerpen."

Hoewel vrijwel elke partij extra maatregelen op scholen steunde, mede om de sociale veiligheid van lhbti-jongeren te vergroten, plaatste Denk hier vraagtekens bij. "Ik ontvang zelf signalen van ouders die zeggen dat de acceptatie hun wordt opgedrongen. Daarom lijkt een aanpak op wijkniveau mij niet ideaal, omdat we dan juist gaan polariseren", aldus commissielid Fatima Hakiki.

Forum voor Democratie

Opmerkelijk in dit debat was de positie die de FvD innam, als voorstander van het vergroten van lhbti-acceptatie in de stad ‘op de juiste manier’. Geert Noordzij (PvdA) wees op deze tegenstelling tussen uitspraken van de landelijke en Amsterdamse FvD: "FvD staat in de traditie van jarenlang lhbti’ers wegzetten als gekken of onzin. Die traditie is niet te rijmen met het voorstel van het lid Bilgin. Vindt hij dat zijn partij normaal met lhbti'ers is om gegaan?"

Tanay Bilgin reageerde hierop dat hij inderdaad sommige uitspraken van de FvD te ver vindt doorschieten.

In november zal er in de gemeenteraad verder worden gesproken over dit onderwerp. Er zal dan ook gestemd worden over de aangekondigde motie van de VVD voor een wijkgerichte aanpak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]