Ga naar Content

Peter bouwt eigen Tata Steel met 3D-printer

Hij heeft inmiddels meer dan duizend onderdelen geprint. Vermoedelijk zullen er nog wel duizend volgen, voordat de miniatuur staalfabriek van Peter Meester uit Wijk aan Zee helemaal klaar is. Hij werkte zeventien jaar bij Hoogovens en sinds hij gepensioneerd is werkt hij aan zijn droom: een 3D-geprinte staalfabriek.

Peter Meester modelbouwer uit Wijk aan Zee bij zijn trots: een mini-staalfabriek - NH Nieuws

Sinds de laatste van zijn vier kinderen het huis uit is, heeft Peter voor zijn project zelfs een speciale kamer kunnen vrijmaken. Daar kan hij ongestoord werken aan zijn droom. Hij doet dat veel en vaak, hij schat dat er tot nu toe wel zo'n zestienhonderd uur in zijn gaan zitten. "Maar de meeste tijd sta ik toch te wachten tot de printer klaar is. Dat is de beperkende factor, iets printen duurt best lang". 

"De printer is de beperkende factor, iets printen kost enorm veel tijd"

Peter Meester, modelbouwer uit Wijk aan Zee

Hij haalt de tekeningen en ontwerpen van internet, maar hij zuigt ook veel uit zijn duim, geeft hij toe. Ook gaat hij nog ieder jaar naar de burendag van Tata Steel om ideeën op te doen, ondanks dat hij er zelf gewerkt heeft. "Ook dit jaar ben ik er weer geweest met een vriend en ik kwam helemaal geïnspireerd terug. Ik had weer allerlei dingen gezien die ik ook op mijn terrein wil gaan namaken", zegt de bevlogen modelbouwer. 

Geschilderde vergezichten uit de IJmond worden het decor

Om zijn model nog sfeervoller te maken, is Peter van plan samen met een vriend de wanden van zijn kamer, achter de modelfabriek te gaan bekleden met geschilderde landschappen uit de IJmond. Hij scrolt op zijn computer langs oude foto's die als model voor de kunstwerken zullen dienen. "Een vriend heeft al schilderslinnen gekocht, dus als je volgend jaar terugkomt, zie je een soort 'Panorama Mesdag' van de IJmond, en hier komt dan een speciaal hoekje voor Wijk aan Zee", wijst hij aan. 

Een hoogoven die werkt op waterstof is toekomstmuziek

Hij was het oorspronkelijk niet van plan, maar langzaam maar zeker lijkt Peter de gedachte toe te laten zich te wagen aan de constructie van een hoogoven op waterstof. "Het begint natuurlijk wel belangrijk te worden, laat ik het zo maar zeggen.Maar eerst bouw ik nog een kooksfabriek, die waterstof installatie is nog toekomstmuziek, net als bij onze grote staalbuurman."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]