Ga naar Content

Video: enorme ravage door plofkraak in Amsterdam, 14 huizen beschadigd

Door een plofkraak op een geldautomaat is een enorme ravage ontstaan in de Maasstraat in Amsterdam. Minimaal veertien omliggende woningen liepen schade op, zeker een woning is onbewoonbaar verklaard. Sommige bewoners moesten de nacht op het politiebureau doorbrengen.

241003_schade_plofkraak - NH Nieuws

Rond 2.30 uur waren er volgens een getuige twee 'gigaknallen' te horen, schrijft AT5. De muur in een trappenhuis is weggeblazen en veel van de ramen van omliggende woningen zijn gesprongen.

"De plofkrakers hadden de geldautomaat die aan de Kruidvat vastzit als doelwit", zegt NH-verslaggever Samanta de Groot ter plaatse. "Het is een enorme ravage op straat. Er is heel veel glas vrijgekomen, want boven die drogist zijn de ramen van meerdere woningen eruit gesprongen door de knal." Er zijn maar liefst veertien woningen beschadigd.

Op beelden van een omwonende is te zien hoe een plofkraker met een bouwlamp op zijn hoofd en grote zwarte tassen in zijn hand het op een lopen zet.

Tekst loopt door onder de video.

Beeld van plofkraker - NH Nieuws

De beheerder van de panden beschrijft de situatie van vannacht. "Er zijn twee explosies geweest. De bewoners die naar buiten zijn gegaan mochten niet meer naar binnen. Die zijn op het politiebureau opgevangen. En de mensen die nog binnen zijn mogen niet naar buiten." De situatie is namelijk nog te gevaarlijk. Het glas kan nog uit de ramen naar beneden vallen. "Je mag er ook niet onder lopen." De straat is afgezet.

Glas valt naar beneden

Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners weer hun huis in of uit kunnen. "Het is ook nog een gevaarlijke situatie", aldus De Groot. "Zo nu en dan valt er nog wat glas naar beneden. De mensen zouden door de voordeur onder dat glas door naar buiten moeten, en dat kan op dit moment niet vanwege de veiligheid." 

De politie schrijft dat na de explosies twee in het donker geklede mannen op een motorscooter zijn gevlucht in de richting van de Churchillaan. Het is niet duidelijk of zij iets hebben buitgemaakt. De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de plofkraak.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.