Ga naar Content

Vader en zoon voor de rechter na zware mishandeling van restauranteigenaar Jos

Yosry Baba, roepnaam Jos (63), werd een half jaar geleden in twee minuten tijd bijna doodgeslagen in zijn eigen restaurant Ons Ding in IJmuiden. Het restaurant is nog steeds dicht en Jos zal nooit meer de oude worden. "Ik zie dubbel en kan geen daglicht verdragen. Mijn zicht wordt nooit meer honderd procent", vertelt hij in gesprek met NH. De twee verdachten van de heftige mishandeling zijn een vader (60) en zoon (29), ook uit IJmuiden. Morgen staan zij voor de rechter.

Jos, voor de mishandeling - Foto: NH Media

Binnen twee minuten wordt het leven van het geliefde restaurant-echtpaar Jos en Annelies (64) op 22 februari van dit jaar volledig overhoop gehaald. Ze zijn die donderdagavond gewoon aan het werk in hun restaurant, als gastheer en gastvrouw.

Aan het einde van de avond willen Jos en Annelies naar huis gaan. Ze worden opgewacht door een vader en zoon, met wie er eerder die avond onenigheid is geweest. Het loopt volledig uit de hand, Jos wordt in elkaar geslagen.

De familie, vrienden en buren vrezen een paar uur lang het ergste voor Jos. Gelukkig zet Annelies nog dezelfde avond bemoedigende woorden op haar Facebookpagina: "Jos was eerst nog aanspreekbaar in het AMC en het eerste wat hij zei: 'Je gaat wel morgen open.' Toen was ik blij, want dat is mijn Jos." IJmuiden haalt opgelucht adem. Maar dat is eigenlijk te vroeg, blijkt nu.

"Het is moeilijk als we buiten zijn. We zijn angstig"

Jos en Annelies

Ons Ding is nu, zeven maanden later, nog steeds niet open. Jos is er nog slecht aan toe, laat hij via mailwisseling weten aan NH. "Het is moeilijk als we buiten zijn. We zijn angstig." Een persoonlijke afspraak bij hun geliefde restaurant zit er nog niet in, Jos en Annelies zijn nog steeds erg emotioneel en in de war van de afgelopen maanden. Dat schrijft Irma, een vriendin van het stel. In eerste instantie verloopt het mailcontact via haar.

Jos' ogen zijn er zeer slecht aan toe. Hij kan daglicht niet verdragen en krijgt speciale lenzen, want hij ziet dubbel. "We zijn bezig met allerlei onderzoeken", schrijven Jos en Annelies.

Terwijl Jos er lichamelijk nog niet goed aan toe is, hebben ze het beiden geestelijk heel zwaar.  Jos en Annelies zijn allebei in traumatherapie. "We worden dagelijks geconfronteerd met de razernij van de daders", zeggen ze. "We hopen ooit de beelden van die avond van ons netvlies af te krijgen."

"We hopen ooit de beelden van die avond van ons netvlies af te krijgen."

Jos en Annelies

De financiële stress van een dicht restaurant helpt ook niet erg mee. Jos en Annelies: "Uiteindelijk moeten we wel snel open, ondanks alle stress en wat er allemaal nog gaande is. Het blijft ons kindje. Hopelijk vinden wij onze passie weer terug na 44 jaar horeca!"

Annelies houdt vrienden en familie op Facebook regelmatig op de hoogte van Jos' vorderingen. Daar krijgt ze veel steun: regelmatig kan een update rekenen op honderden likes, hartjes en steunbetuigingen. Het doet haar goed: "We willen iedereen erg bedanken! Alle mensen zijn erg betrokken en met ons begaan, We krijgen veel appjes, kaarten, berichtjes en bezoekjes."

Nu richt het echtpaar zich op de rechtszaak van morgen. Ze noemen deze week 'extra stressvol', maar ze hebben het volste vertrouwen dat de rechters tot een rechtvaardig oordeel kunnen komen: "De camerabeelden zeggen genoeg."

Scroll naar beneden om de foto van Jos te zien, in het ziekenhuis na de mishandeling. Waarschuwing: de foto kan als schokkend worden ervaren.

'Zo komt je leven in 2 minuten op zijn kop te staan'

In de mail sturen Annelies en Jos twee foto's mee: één van Jos voor de mishandeling (zie bovenaan dit artikel). En één van erna. Dat is een heftige foto van Jos' gezicht, helemaal paars en bebloed. Moeten we die wel publiceren? Ja, antwoordt het paar vastberaden. "De foto’s zijn heftig, maar hiermee willen wij laten zien hoe je leven binnen 2 minuten op zijn kop staat."

Lees ook