Ga naar Content

Nest van 'monsterwesp' uit Hoornse boom verwijderd: "Zo groot als een skippybal"

Imker Ferry Koomen uit Hoorn was al weken op zoek naar het nest van de Aziatische hoornaar. Net toen hij en vrijwilligers wilden stoppen met zoeken, vonden ze het nest, 'zo groot als een skippybal', in een boom in Hoorn. Daarna begon het verwijderen en dat bleek zo makkelijk nog niet.

Foto: NH Media

De Aziatische hoornaar is een plaag voor imkers, omdat deze wesp onder andere honingbijen eet. Het insect hoort niet in Nederland thuis en is volgens imker Ferry Koomen slecht voor de biodiversiteit. "Een nest met meer dan duizend hoornaars kan wel twaalf kilo insecten verorberen en ze beschadigen ook fruit. In Frankrijk mislukken hele druivenoogsten door deze wesp. Het is belangrijk dat we ze bestrijden."

'Klerelijers'

En dat bestrijden gebeurt door een speciaal bedrijf. Ongediertebestrijder Michel Sousa Girao trekt een beschermingspak en maar liefst twee paar handschoenen aan: "Het is een heel agressief beestje. Ze steken dieper en vaker dan een gewone wesp. Ik heb er flink wat littekens aan overgehouden. Het zijn wat dat betreft echt klerelijers." 

Met een hoogwerker, kettingzaag en stofzuiger verwijdert Michel het nest. Bekijk hieronder de beelden (tekst gaat verder onder de video):

Nest van 'monsterwesp' uit Hoornse boom verwijderd: "Zo groot als een skippybal" - NH Nieuws

Als het nest van de Aziatische hoornaar eenmaal veilig in een plastic bak zit, is goed te zien hoe groot het is. "Zo groot als een skippybal," zegt imker Koomen. De wespen worden uiteindelijk in de vriezer gezet en sterven na drie dagen. "Als we dit niet doen, krijgen we volgend jaar vijf van zulke nesten terug. Dat wil je echt niet."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]