Ga naar Content
Vijf jongeren staan in een schoolgang, lachend en met hun duimen omhoog. Een van hen houdt een aktetas vast met daarin een apparaat, terwijl een ander een vel stickers laat zien. De gang rechts is bezaaid met ramen die een uitzicht naar buiten bieden.
Hoorn

Leerlingen van middelbare school in Hoorn maken nieuw geld voor 'complimentsysteem'

5 oktober 2024, 17.07 uur · Aangepast 5 oktober 2024, 18.32 uur
Door: Liza Trap · Foto: WEEFF / Mick Versluis

Het oude monopolygeld op VSO de Stormvogel werd viezig en 'smoelde' niet meer zo, en daarom hebben leerlingen van de Hoornse middelbare school samen met een ontwerper splinternieuwe ontwerpen gemaakt. Dit nepgeld is een extra beloning voor hun harde werk en kunnen ze inwisselen voor iets lekkers of een mini-uitje. 

"We gingen eerst verschillende ontwerpen maken, daarna gingen we kiezen", vertelt een leerling. Hier kwamen drie ontwerpen uit en het uiteindelijke ontwerp zat erbij. Met dezelfde kleuren als de echte briefjes en munten, maar dan van de 'Stormvogel Bank’. Afgewerkt met een plaatje van een stormvogel en herkenbare plaatjes uit de school, zoals een timer en boeken uit de bibliotheek.

"We hebben er speciaal voor gezorgd dat alles voor iedereen goed te lezen is, dus grote letters met een witte rand eromheen", legt een van de leerlingen uit. "Het is mooi in overleg gegaan tussen de ontwerper en de leerlingenraad", zegt directeur Kristin Renooij van De Stormvogel.

Enthousiasme over nieuw geld

De kluizen met het nieuw ontworpen geld worden erbij gehaald. De leerlingen kijken hun ogen uit bij het zien van het eindproduct. Alleen de één en twee-euromunten moeten nog gesorteerd worden. Daarna kunnen de kluizen verspreid worden over de klassen. Vol enthousiasme gaan de leerlingen aan de slag.

De Stormvogel is een middelbare school voor zeer moeilijk lerende en meervoudig gehandicapte kinderen. De leerlingen zijn tussen de 12 en de 18 jaar oud. "Als wij als docent vinden dat ze goed hebben gewerkt, geven wij ze een extra beloning", licht Max Draaijer toe.

Het kan niet gezien worden als salaris, want daar moeten de scholieren zelf voor aan de slag. "Maar het is echt een extra groot compliment", gaat de onderwijsassistent verder. "De lagere groepen werken met stickerkaarten, de gemiddelde en hogere groepen met het nepgeld."

De Stormshop

De leerlingen kunnen het voor verschillende doeleinden inleveren. Bijvoorbeeld een voucher om te besteden in de 'Stormshop'. "In de Stormshop worden producten verkocht die in de kooklokalen gemaakt worden", zegt Max. "Als ze genoeg vouchers hebben gespaard kunnen ze daar bijvoorbeeld lunch halen voor 50 cent." Elke dag ligt er wat anders klaar voor de leerlingen, zoals kaasbroodjes, pannenkoeken of soep, maar ook nasi.

"Een leerling verdient hier sowieso een paar euro per dag”, legt onderwijsassistente Hannelies van der Heijden uit. "Dus met een paar dagen kunnen ze er wat leuks van kopen." De school wil met deze actie kinderen stimuleren om hun best te doen. Dit doen ze nu al ongeveer tien jaar. "Het is geïnspireerd op een idee uit Amerika: positive behaviour. Maar wij doen het wel ietsje anders dan daar", zegt Kristin.

De ideeën van de leerlingenraad worden vaker daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zo heeft de leerlingenraad eerder bedacht om een mooi schoolplein met voetbalveld te bouwen. Ook dit is uitgevoerd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bron: Mick Versluis/WEEFF. Presentatie van het nieuwe geld in de klassen. - Foto: WEEFF

En toen was het moment daar. De leerlingen die ruim een jaar aan het nieuwe geld hebben gewerkt mogen de kluizen uitdelen in de klassen, zodat het nieuwe geld gebruikt kan worden. Zowel de andere leerlingen als docenten reageren erg enthousiast. "Ik ben heel trots op wat we hebben gemaakt, en ik vind het leuk dat ik het geld in mijn eigen klas kan uitdelen", zegt een leerling, terwijl hij de kluis overhandigt aan zijn leraar.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]