Ga naar Content

Gezond groen staal in de IJmond? "Het kan, maar Tata Steel moet transparanter zijn"

Tata Steel moet transparanter worden en onafhankelijke gezondheidsmetingen laten uitvoeren. Dat adviseert De Expertgroep Gezondheid IJmond in een nieuw adviesrapport. Op die manier moet duidelijker worden wat de impact is op de gezondheid van omwonenden, aldus de adviesgroep.

Foto: ANP

De expertgroep, in het leven geroepen door de overheid, bracht afgelopen februari haar eerste advies uit. 'Zet de gezondheid omwonenden op één tijdens de verduurzaming van Tata Steel', was de conclusie van dat rapport.

Een paar maanden na dat advies komt de expertgroep vandaag met de uitwerking daarvan: 'Gezond groen staal in de IJmond'. Hierin vraagt de expertgroep om meer openheid en onafhankelijkheid bij het meten van de uitstoot van Tata Steel.

De expertgroep is  kritisch over de meetpraktijken bij Tata Steel en stelt dat het staalbedrijf transparanter moet worden. Zonder openheid van zaken is het onmogelijk om (eventuele) gezondheidsrisico's in te schatten, zo stelt de adviesgroep. 

Marcel Levi, hoogleraar geneeskunde en voorzitter van de adviesgroep: "Wij hebben bezwaar tegen het feit dat Tata zelf bepaalt waar, hoe vaak en vooral wanneer er gemeten wordt. Tijdens onderhoud wordt er bijvoorbeeld nooit gemeten, terwijl dat juist de momenten zijn waarop de meeste vervuiling kan optreden."

Dat het staalbedrijf momenteel zelf verantwoordelijk is voor het meten van de uitstoot, roept ook in Den Haag vragen op. Zo werd er recent een motie aangenomen dat Tata Steel onafhankelijk gecontroleerd moet worden op haar uitstoot. 

"De huidige tijd vraagt om veel scherpere normen om de gezondheid van omwonenden te beschermen"

Voorzitter Expertgroep Gezond IJmond - Marcel Levi

Daarnaast borduurt het rapport verder op het vorige advies, en het verplicht opstellen van een Gezondheid Effecten Rapportage (GER) in de vergunningen. Want 'gezond groen staal', bestaat dat eigenlijk wel? Ja, zegt voorzitter Levi. "Er zijn plekken in de wereld waar staalproductie plaatsvindt zonder dat de omgeving en de gezondheid er zwaar onder lijden. Alle emissies wegnemen is onmogelijk, maar het kan wel veel beter dan de huidige situatie bij Tata Steel."

Wat daarbij de expertgroep zorgen baart, zijn het aantal incidenten bij Tata Steel. Ofwel de onvergunde uitstoot, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu. Volgens het staalbedrijf zelf gaat het om drieduizend incidenten per jaar. "Dat zijn er acht per dag", zegt Levi. "En dat roept veel onrust en wantrouwen op bij omwonenden."

Grote zorgen ultrafijnstof 

In aanvulling op het eerdere advies voegt de expertgroep twee nieuwe kritiekpunten toe: ultrafijnstof en geluidsoverlast. Volgens de expertgroep zal de hoeveelheid ultrafijnstof toenemen tijdens de transitie naar 'groen staal', waardoor voortdurende monitoring noodzakelijk is. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat langdurige blootstelling aan ultrafijnstof schadelijke invloed heeft op de gezondheid. Met name op de luchtwegen, het hart en de groei en ontwikkeling van een ongeboren kind. 

"We weten nu genoeg om ultrafijnstof mee te nemen, maar daarvoor heb je een goed meetnetwerk nodig. Er wordt op dit moment op meerdere plekken in Nederland continu gemeten, maar opmerkelijk genoeg wordt de regio IJmond daar nog niet in meegenomen," zegt Levi. 

Daarnaast benadrukt het rapport dat geluidsoverlast ook moet worden meegenomen bij het bepalen van de gezondheidseffecten. Langdurige blootstelling aan lawaai kan stress en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.  

Milieuregels van nu

Het rapport wijst erop dat veel installaties bij Tata Steel, zoals de Kooks 2-fabriek, nog steeds werken onder verouderde milieuregels die tientallen jaren oud zijn. Levi noemt het ‘bijna ironisch’ dat, hoe ouder de installatie is, hoe minder streng de gehanteerde milieunormen zijn. "De Kooks 2-fabriek is bijna vijftig jaar oud en werd gebouwd in een tijd waarin er nauwelijks regels waren voor uitstoot en milieu-impact. Maar de huidige tijd vraagt om veel scherpere normen om de gezondheid van omwonenden te beschermen," aldus Levi. De expertgroep doet daarom een dringende oproep aan de overheid om de milieuregels te moderniseren en aan te passen aan de hedendaagse eisen.

De Expertgroep Gezond IJmond, die voor twee jaar is aangesteld, komt over enkele maanden met een derde rapport. In dat rapport zal de nadruk liggen op de noodzaak voor Tata Steel om transparanter te zijn en het vertrouwen van de omwonenden terug te winnen.

Reactie Tata Steel op advies Expertgroep Gezondheid IJmond 

Tata Steel waardeert de adviezen van de Expertgroep en wil zo snel mogelijk vervolgstappen zetten. Het bedrijf is voorstander van openheid en benadrukt dat hun meetgegevens al jaarlijks worden gepubliceerd, maar dat deze vaak moeilijk te begrijpen zijn. Tata Steel staat open voor samenwerking met externe partijen om de emissies verder te meten en beter inzichtelijk te maken voor omwonenden. Ze streven naar verdere vermindering van hun impact op de omgeving en investeren naar eigen zeggen meer dan 300 miljoen euro in maatregelen om een schonere leefomgeving te creëren. Op de website geeft Tata Steel een uitgebreide reactie op het rapport, hier te lezen. 

Voorzitter Marcel Levi en staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu Chris Jansen reageren in onderstaande video op de uitkomsten van het rapport. 

Voorzitter Marcel Levi en staatssecretaris Chris Jansen reageren op het rapport - NH Nieuws

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.