Ga naar Content

Festival C The Future in Haarlem: de toekomst ligt op straat

Zijn duurzaamheid en circulariteit abstracte begrippen? Niet op festival C the Future in Haarlem. Daar gaat het over kansen die gekapte Haarlemse bomen bieden. En wordt onthuld wat er met het textiel uit de kledingcontainers gebeurt.

Kezpan uit Haarlem verwerkt textiel uit de kledingcontainer tot een handtas - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Denken in kansen. Dat is het mantra op het terrein van MAAK in Haarlem tijdens C the Future. Neem nu het grote aantal bomen dat jaarlijks door de gemeente wordt gekapt. De aanleiding om te kappen is doorgaans niet zo leuk - denk aan bomenziekte of een zware storm. Maar waarom wordt niet de gelegenheid aangegrepen om de duurzaamheid en circulariteit binnen de gemeente te bevorderen?

In een kring bijeen

En dus leggen Spaarnelanden en Stichting Stadsgarage gezamenlijk hier op het festival de vraag op tafel: wat gaan we doen met al het hout dat jaarlijks in de gemeente vrijkomt door kap? Een klein groepje professionals uit verschillende sectoren zit in een kring bijeen om vanuit verschillende invalshoeken het vraagstuk aan te vliegen.

Tekst gaat door na de foto.

Op vrijdag komen professionals samen op het C The Future Festival, op zaterdag is iedereen welkom - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Bomen over bomen dus. Om, in de woorden van de gespreksleider 'de knoesten in de keten' aan te pakken. En dan helpt het dat de deelnemers verschillende achtergronden hebben. De deelnemer uit de wereld van de architectuur weet wel een evenement waar lokaal hergebruik van gekapte bomen op de agenda kan worden gezet. De medewerker van het ziekenhuis wijst een collega op de houtsnippers die voor de binnentuin kunnen worden gebruikt.

Zaadje planten

Het is niet realistisch om van deze drie kwartier durende workshop te verwachten dat een ingewikkeld vraagstuk direct wordt opgelost. "We verwachten wel dat er een zaadje wordt geplant", zegt Myron Koster, die namens Spaarnelanden bij de workshop aanwezig is. "Het is goed dat zoveel mogelijk mensen weten dat we gekapte bomen het liefst binnen de gemeente houden. Dan ontstaan er vanzelf goede ideeën."

Dat blijkt al tijdens deze openbare brainstormsessie. Eén van de deelnemers meldt trots dat de eettafel bij hem thuis van Haarlems hout is gemaakt. “De knoest schuurt soms een beetje, maar op deze manier hebben we met gasten aan tafel direct een gespreksonderwerp.” Waarom geen borrelplank van Haarlems hout? Of een akoestisch paneel, gemaakt en geplaatst in Haarlem? Aan goede ideeën geen gebrek, nu de uitwerking nog.

Tekst gaat door na de foto.

Twee dagen lang zijn de deuren geopend op het MAAK-terrein - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Met de uitwerking zijn ze al volop bezig bij Spaarne Werkt, een paar deuren verderop op het festivalterrein. Participatiebedrijf Spaarne Werkt, dat beschermde werkomgevingen biedt, heeft een eigen textielafdeling. Daar komt alle kleding terecht die Haarlemmers achterlaten in de kledingcontainers van Spaarnelanden. "Alles wordt hergebruikt", vertelt teammanager duurzaamheid Tom Wielart.

Uniek design

Achter hem hangen tassen met elk een uniek design. Naast hem zitten twee medewerkers die ter plekke nieuwe tassen maken van ingeleverd textiel. Van drie identieke jassen met kleine mankementen wordt één, gloednieuw ogende jas gemaakt. Kleding met grote mankementen kan altijd nog tot vilt worden gewerkt. 

Tekst gaat door na de foto.

Tom Wielart houdt zich bij Spaarne Werkt bezig met duurzaamheid - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Tom wijst naar de andere kant van de hal. "Daar staan de zakken met kleding die naar Afrika gaan. Maar let op, dat is beslist niet de kleding die we nergens anders kwijt kunnen. We gaan daar zeker niet kleding dumpen. Voordat we iets opsturen, bellen we met lokale kledingzaken om te horen waar behoefte aan is. Op basis van de vraag sturen we kleding op."

En dan is er ook nog kleding uit de textielbak die van zichzelf al zo mooi is dat die niet eens extra aandacht behoeft. Die kunnen Haarlemmers oppikken bij kringloopwinkel De Snuffelmug. Of op C The Future, waar, na de professionals op vrijdag, op zaterdag álle Haarlemmers welkom zijn. Op die tweede dag is er een kledingruilbeurs. Want tweedehands kleding shoppen is natuurlijk ook een uiting van denken in kansen.

Het festival en het festivalterrein

Het C-district is een Haarlemse proeftuin waar circulaire oplossingen in de praktijk worden toegepast om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Het is een samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennis- en onderwijsinstellingen. MAAK, op bedrijventerrein Waarderpolder, is de plek waar de deelnemers fysiek samenkomen. MAAK is ook het festivalterrein van C The Future, dat op zaterdag 5 oktober vrij te bezoeken is.

C the Future is het jaarlijkse evenement van het C-district waar visionaire denkers, pioniers, maakbedrijven, start-ups en duurzame organisaties uit Metropoolregio Amsterdam zich presenteren.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]