Ga naar Content

Shukrula geëmotioneerd na eerste duel in profvoetbal: "Zwaar dat oma het heeft gemist"

Shona Shukrula zal na vrijdagavond 4 oktober voor altijd in de geschiedenisboeken staan. De Alkmaarse heeft als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in het profvoetbal bij de mannen gefloten tussen TOP Oss en ADO Den Haag. De Hagenaars wonnen met 5-1 en Karim Loukili kreeg nog rood. 

Shona Shukrula (links) lachend met Mike Havekotte - Foto: ANP

Een mooie mijlpaal voor Shukrula en na afloop kwamen de tranen: "Mijn oma was mijn grootste supporter en is helaas maandag overleden. Dat ze mijn debuut niet heeft mogen meemaken is heel zwaar", vertelde ze tegen ESPN. 

Drie uur voor het verlossende telefoontje met het nieuws dat ze mocht fluiten, kreeg Shukrula te horen dat haar oma was overleden. "Ze keek iedere week naar de wedstrijden, zelfs als ik vierde official was. Voor mij is ze er op een andere manier gewoon bij."

NH Sport was er in 2020 bij toen Shukrula voor het eerst vierde official was in de eerste divisie:

Shona Shukrula zet de volgende stap - NH Sport/Rob Wanst

"Ik heb ontzettend genoten van mijn debuut", begon Shukrula. "Ik ben blij dat het goed is gegaan en ik heb hier lang naartoe gewerkt. Het is fantastisch om te debuteren in een vol stadion met supporters."

Shukrula had het geluk het eerste doelpunt van de avond te hebben. Lee Bonis zette ADO in de vijfde minuut op voorsprong. In de negentigste minuut gaf de scheidsrechter nog rood aan Karim Loukili, die een schop uitdeelde aan Schalk. "Dat was een goed staaltje teamwork. Ik kreeg de tip van mijn assistent over de natrappende beweging en kon niks anders dan rood geven."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Shukrula promoveerde in mei naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. De arbiter fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief bij de mannen in de tweede divisie en sinds 2020 als vierde official in de eerste divisie. Ze had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen.

Haar man Jeff Hardeveld speelde tegelijkertijd bij Telstar en kwam niet verder dan 1-1 tegen Jong FC Utrecht. 

Telstar-speler Jeff Hardeveld trots op zijn vrouw Shona Shukrula - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52