Ga naar Content

Vrouwen AZ terug in stadion voor treffen met Ajax: "Dit geeft de meiden een enorme boost"

Ruim een half jaar na de wedstrijd tegen FC Twente spelen de vrouwen van AZ opnieuw een eredivisieduel in het eigen stadion. Morgenmiddag om 12.15 uur is Ajax in Alkmaar de tegenstander. Trainer Wouter de Vogel kijkt er naar uit. "Dit geeft die meiden een enorme boost." 

AZ-speelster Karlijn Woons (l) en Ajax-speelster Lilly Yohannes - Foto: Pro Shots/Remko Kool

Normaal spelen de AZ Vrouwen hun wedstrijden op sportpark Kalverhoek, het jeugd- en trainingscomplex van AZ in Wormerveer. Waar er in de eredivisie enkele honderden toeschouwers op de tribune zitten, trok AZ - FC Twente in maart van dit jaar zo'n vierduizend bezoekers. "Ik heb er geen zicht op hoe druk het wordt, maar het zou mooi zijn als we die aantallen weer halen", blikt De Vogel vooruit. 

"Ik hoop ook dat de meiden die vette ervaring van toen meenemen en zondag weer kunnen knallen"

AZ Vrouwen-trainer Wouter de Vogel

"Het zou natuurlijk mooi zijn als we elke thuiswedstrijd in het stadion spelen", vervolgt de oud-speler van Telstar. "Na Twente hebben we gezegd dat als de mogelijkheid zich voordoet wij daar natuurlijk ja op zeggen. Ik hoop ook dat de meiden die vette ervaring van toen meenemen en zondag weer kunnen knallen. Er was tegen Twente een goede sfeer, de tribunes zaten aardig vol en het publiek ging erachter staan. We maakten toen ook nog de 2-2." 

Tekst gaat verder onder de video.

Enthousiaste en jonge AZ-fans zien AZ Vrouwen punt pakken tegen Twente - NH Sport/Christian Marck

Het eredivisieseizoen bij de vrouwen is vorige week begonnen. AZ pakte op bezoek bij Feyenoord één punt. De Vogel was niet tevreden over de eerste helft waarin zijn ploeg last leek te hebben van wedstrijdspanning. In de tweede helft herstelde het team zich en rolde er een 1-1 eindstand uit. 

Topploegen

In tegenstelling tot het mannenvoetbal kon Feyenoord zich vorig seizoen niet serieus meten met de topploegen Twente, Ajax en PSV. Voor dit seizoen ligt dat anders, verwacht De Vogel. "Ik schat Feyenoord best hoog in. "Ze hebben een international uit Japan, iemand uit Amerika en allemaal fulltimers in de staf. Qua budget is Feyenoord één van de grotere teams in de competitie. Natuurlijk ga je daarheen om te winnen, maar 1-1 is een prima resultaat." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Trainer Wouter de Vogel - Foto: Orange Pictures

De Vogel verwacht het Ajax morgen ook meer dan lastig te kunnen maken. "Ajax kunnen we pakken, daar gaan we voor. Wij hebben met AZ de stap gemaakt van wedstrijden met zo min mogelijk verschil verliezen van topploegen, naar een ploeg die van iedereen kan winnen." 

"Ajax kunnen we pakken, daar gaan we voor"

AZ Vrouwen-trainer Wouter de Vogel

Toch wil de 34-jarige trainer zich niet vastpinnen op een doelstelling voor dit seizoen. Ook omdat zijn selectie pas net compleet is. Speelsters sloten later aan doordat ze rust kregen, nadat ze met de nationale ploeg op pad waren geweest. "We zijn er klaar voor, hebben het hele team bij elkaar, maar nog niet iedereen van de groep kan spelen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Maudy Stoop, Yael Mollink, Desiree van Lunteren en Floor Spaan (vlnr) vieren het tweede doelpunt tegen Twente - Foto: Orange Pictures

Dat betekent dat De Vogel de komende periode nog veel tijd zal steken in het leggen van de ideale puzzel. Iets waar hij meer tijd voor heeft dan vorig seizoen. Toen stapte hij tussentijds in, nadat hoofdcoach Mark de Vries onverwacht wegviel. "We zijn een jaar verder en kunnen doorbouwen met nieuwe speelsters. Toen had ik ook nog mijn voetbalschool en was ik assistent bij AZ Onder 18 jaar. Voor mezelf kan ik nu veel beter en gerichter mijn tijd verdelen.  Dat is het grote verschil."

AZ - Ajax begint morgen om 12.15 uur. Meer over dit Noord-Hollands onderonsje lees je in ons liveblog. 

Lees ook