Ga naar Content

Dit plaatje van Amsterdam kent iedereen, Julia zoekt liefhebbers van deze plek

De een heeft hem vol trots aan z'n muur, de ander vindt 'm foeilelijk: de bekende Amsterdamse poster van de Ikea. Toch is de poster ontelbare keren over de toonbank gegaan. De Wormerveerse studente Julia Wessels zoekt nu mensen die de poster aan de muur hebben en juist wel houden van dit bekende plaatje. 

Foto: Foto Vilshult, fotograaf Fernando Bengoechea / Ikea

"We zijn op zoek naar mensen die de foto in huis hebben hangen en een speciaal gevoel hebben bij de plek waar de foto is genomen", vertelt Julia in NH Helpt aan presentator Rachel Morssink. "Of naar fotografen die veel weten te vertellen over de foto of de plek."

De opleiding vraagt de studenten een documentaire te maken over een locatie in Amsterdam. "De cameraman heeft al heel lang een fascinatie met deze foto, omdat hij in zoveel huizen hangt. Maar ook in B&B's en hotels in het buitenland. Heel veel mensen hebben dit plaatje in hun hoofd als ze aan Amsterdam denken, maar eigenlijk is de foto heel weinig Amsterdam", zegt Julia. 

Het bewuste plekje op de kaart. Tekst gaar hieronder verder. 

 

 

Volle afvalbak

De foto is genomen aan de rand van de Brouwersgracht, kijkend richting de Herengracht. Er staat onder andere een lantaarnpaal op, een fiets en een volle afvalbak. "Het is eigenlijk niet een hele mooie foto", stelt Julia. "Maar er zit dus best wel een speciaal verhaal achter."

Tom Roes heeft eerder al een documentaire over de foto gemaakt voor de VPRO. "Daar duikt hij in wat je op de foto ziet en hoe die foto zo wereldwijd bekend is geworden." 

"Onze film gaat vooral vertellen dat mensen dit het beeld hebben bij Amsterdam, maar dat het eigenlijk veel meer is dan dat, want je ziet nu maar een heel klein stukje gracht met een fiets. Amsterdam is veel mooier dan alleen dit plaatje wat mensen dan in hun B&B in Miami hebben zien hangen, bijvoorbeeld." 

Interview

De foto is gemaakt door de Argentijnse fotograaf Fernando Bengoechea en op een stock-pagina gezet. "Iemand van de Ikea heeft die foto gekocht en zo gaat ie de wereld rond." Inmiddels verkoopt het bedrijf de poster niet meer. 

Julia wil graag praten met mensen die de foto aan de muur hebben hangen. "Vervolgens zouden we graag een stukje van de documentaire willen draaien met hun, op dat plekje." Ze vraagt de deelnemers dan wat Amsterdam nog meer is, en wil dat tijdens de documentaire in de foto verwerken. "Iets drukker, zodat het meer Amsterdam geeft."  

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.