Ga naar Content

Honden janken luidkeels mee met koor tijdens dierendienst in Rijsenhoutse kerk

Een kooikerhondje, en een labradoodle en een Ierse setter: het publiek bij de protestantse kerkdienst in Rijsenhout was deze zondag anders dan anders. Bij wijze van uitzondering waren huisdieren vanochtend welkom in de Ontmoetingskerk, waar de dienst werd geleid door gelegenheidspredikant en schaapherder Paul Bos. 

Hond Basio tijdens dierendienst in Rijsenhoutse Ontmoetingskerk - Foto: NH/Jouri Bakker

Wie een bonte verzameling huisdieren en vee verwacht, komt bedrogen uit. Begeleid door hun baasjes komen kort voor aanvang van de dienst welgeteld zes honden de kerk binnen. De meeste kerkgangers hebben hun huisdieren - als ze die al hebben - thuisgelaten. 

Zeventig schapen

Ook predikant Paul Bos heeft zijn circa zeventig schapen thuis gelaten. "Dat was een beetje lastig geworden", vertelt hij kort voor aanvang van de dienst. "Bovendien vind ik dat je dieren niet zomaar overal mee naartoe moet nemen", benadrukt hij dat reizen voor veel diersoorten simpelweg te stressvol is. 

"Ik ben gevraagd iets anders te doen dan wat we kennen", spreekt Bos de kerkgangers toe. Zo nu en dan wordt hij overstemd door het geblaf van de aanwezige viervoeters, maar de schaapherder gaat stoïcijns door met z'n verhaal. "Wat zou er gebeuren als dieren de baas zouden zijn? Of zijn ze dat al?" 

Tekst gaat door onder de foto

Honden welkom tijdens Dierendienst in Rijsenhoutse Ontmoetingskerk - Foto: NH/Jouri Bakker

Waar de angst voor de wolf de afgelopen tijd toeneemt, vertelt Bos dat sommige schaapherders uit zijn netwerk juist blij zijn met het comeback van het roofdier. Omdat wolven doorgaans kiezen voor de traagste (vaak zieke of manke) schapen, zorgt de wolf voor natuurlijke selectie. "De kudde wordt er per definitie gezonder van."  

Met een gedicht van eigen hand bepleit hij de natuur zoveel mogelijk ongemoeid te laten, en alleen te assisteren als de natuur dat nodig heeft. "Dit heb ik geschreven in een nacht waarin veel lammeren geboren werden." 

Kwispelende staarten

Als koor Soul2Soul het nummer Higher and higher inzet lijken de aanwezige honden massaal wakker te worden. Ze kwispelen enthousiast met hun staarten en janken luidkeels mee, maar ook de koorleden zingen onverstoorbaar door.

"Jammer dat ie zo vervelend was, maar hij wilde graag meezingen", verontschuldigt Jacoline zich na afloop voor het gedrag van haar hond Basio. "Hij vindt het niet leuk als we gaan staan", verklaart ze waarom hij juist op die momenten begon te blaffen. "En hij reageerde op de andere honden."  

Hoewel dieren centraal staan, is de jaarlijkse dierendienst ook in het leven geroepen om kerkbezoek laagdrempeliger te maken. Want zoals bijna overal in het land, gaan ook in Rijsenhout steeds minder mensen naar de kerk. In die opzet is de gemeente geslaagd, vertelt Paul Bos. "Je ziet mensen die normaal gesproken niet zo vaak naar de kerk komen, maar andere mensen zijn vandaag thuis gebleven." 

Honden welkom tijdens dierendienst Rijsenhoutse Ontmoetingskerk - NH Nieuws

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]