Ga naar Content

OM eist 2,5 en 4 jaar cel tegen vader (60) en zoon (29) voor mishandeling Jos

Het Openbaar Ministerie (OM) eist respectievelijk 2,5 en 4 jaar cel voor de IJmuidense vader (60) en zoon (29) die restauranteigenaar Jos in februari hebben mishandeld in zijn eigen restaurant Ons Ding, ook in IJmuiden. Het OM verwijt de mannen poging tot doodslag. 

Restaurant Ons Ding - Foto: NH Media

Jos (63) geeft met zijn vlakke rechterhand een klap op de bar van zijn intieme restaurant Ons Ding. De klap is niet te horen in de rechtbank van Schiphol, want de camera-opname van 22 februari van dit jaar heeft geen geluid. Wel vangt de camera bijna de hele zaak helder op beeld.

In de rechtbank blijkt vandaag dat de 29-jarige zoon in het verhaal door personeel van Ons Ding aangesproken zou zijn, omdat hij de jonge vrouwelijke medewerksters achter de bar lastig zou vallen. Hij werd kwaad, maar waarom hij het zo uit de hand liet lopen weet hij niet meer.

Yosry Baba, roepnaam Jos, bemoeit zich ermee. De restauranteigenaar wijst naar de 29-jarige man tegenover zich. Die lijkt geen moment te aarzelen als hij de priemende vinger voor zich ziet. Hij gooit zijn hele lichaam achter een slag met zijn rechtervuist en raakt Jos. 

Een groepje gasten, personeel en Jos' vrouw Annelies wurmen zich tussen Jos en de verdachte en dwingen de laatste richting de uitgang van de zaak. Jos pakt een koksmes uit de keuken achter de bar, houdt die langs zijn lichaam en sluit zich achter de groep aan. De verdachte gaat naar buiten. Maar daarmee is kous nog niet af.

Het is nog maar het begin van een horroravond voor Jos en Annelies, waardoor hun leven op z'n kop komt te staan.

Lees hier het verhaal van Jos en Annelies

Vandaag in de rechtszaal steunt Jos op een wandelstok en heeft hij een grote zonnebril op, om zijn ogen te beschermen tegen te veel licht. Hij en Annelies zitten vooraan op de publiekstribune van de rechtszaal, met achter zich zo'n twintig vrienden en familieleden. Aan de andere kant zit er ook een handjevol mensen voor de twee verdachten.

"Ze hebben mijn leven afgenomen"

Jos in zijn verklaring in de rechtszaal

Jos' mankementen zijn een gevolg van alles wat er een uurtje na die eerste klap gebeurt. Dan komt de man terug, samen met zijn vader. Ze zitten in hun auto, die voor het restaurant geparkeerd staat.  

Als Jos en Annelies naar buiten lopen, staat de zoon meteen voor hun neus, valt te zien op de video. Hij zoekt weer ruzie maar valt na een duw op de grond. Dan meldt ook vader zich bij de schermutseling. Ook dit alles staat op camera.

Ze sleuren Jos mee naar binnen, valt te zien op de video die de rechter vandaag in de rechtszaal toont. Daar takelt voornamelijk de zoon hem heftig toe. Ook vader heeft een klein aandeel, maar trekt zijn zoon uiteindelijk van Jos af. Ze gaan weer. Jos blijft achter, onder andere met een gebroken oogkas en neus.

'Verkeerde inschatting'

"Ze hebben mijn leven afgenomen", laat Jos door een vriend in de rechtszaal voorlezen. "Want dat bestaat nu alleen nog maar uit ziekenhuisbezoeken, dokters, fysiotherapie en slachtofferhulp. Ik kan niet naar buiten, heb hulp nodig met kleinste dingen en ben elke keer bang als er een deur opengaat."

De vader en zoon zeggen diepe spijt te hebben van de gebeurtenissen op 22 februari. "Ik beschouw Jos en Annelies als vrienden", zegt de 29-jarige verdachte vandaag verrassend in de rechtszaal. "Ik kom al in hun zaak sinds ik 4 jaar ben. Dit spijt me heel erg. Ik steek elke week een kaarsje voor ze op." 

Volgens zijn vader was het helemaal niet de bedoeling Jos en Annelies op te wachten voor hun restaurant. "Ik was naar het plein voor Ons Ding gereden om mijn zoon te kalmeren. Dat lukte eigenlijk ook. Ik stond in eerste instantie niet goed geparkeerd en ben naar de parkeerplaatsen voor het restaurant gereden. Dat was een verkeerde inschatting."

Uitspraak

Justitie gelooft de vader gedeeltelijk en vraagt daarom voor hem een kortere celstraf dan voor zijn zoon. Uit berichten naar een andere zoon zou blijken dat hij naar huis wilde gaan, in plaats van terug naar Ons Ding.

Toch is het voor de officier duidelijk dat beide mannen daarna geweld hebben gebruikt en dat Jos net zo goed dood had kunnen gaan aan zijn verwondingen. Bovendien zijn de mannen vaker voor geweld veroordeeld, soms ook samen met andere familieleden. 

De rechter doet over twee weken uitspraak in Haarlem, op maandag 21 oktober.