Ga naar Content

Zo kook je met Amsterdamse planten

In het NH-programma 'Koken met Kok' gaan natuurverslaggever Stephan Roest en radiopresentator én chef Pieter Kok op zoek naar lekkers uit de Noord-Hollandse natuur. De heerlijkste rucola pluk je zo op straat, smakelijke wortels graaf je op in het plantsoen en met een biertje erbij in de stoofpot is het al helemaal genieten.

Bladeren en de wortel van grote klis, uitgegraven in het park in Amsterdam - Foto: NH Media

Niet alleen de humor ligt op straat in Amsterdam, ook het eten. Met name groente. 'Stoepplantjes' noemt liefhebber Arend Wakker ze. "De gemiddelde Amsterdammer heeft geen idee dat 'ie iedere dag van de week iets anders op tafel kan zetten wat geplukt, geraapt of uitgegraven is in het Vondelpark."

We vinden de Amsterdamse variant van wilde rucola: zandkool. En we graven een halve meter diepe kuil om de wortel van de grote klis te bemachtigen. In brouwerij De Hoop in Zaandam maakt Pieter daar met bier een geweldig stoofpotje van.

Een stoofpot van sukade met grote klis en wilde rucola - Foto: NH Media

Sukade met kliswortel, frisse rucola en een frietje


Ingrediënten:


2 grote sukadelappen
1 ui
1 teen knoflook
2 stengels bleekselderij
2 grote kliswortels (of 1 grote winterpeen)
300 ml rode wijn
300 ml runderfond
blikje tomatenpuree
boter


Zakje rucola (of wilde zandkool)
wittewijnazijn
olijfolie


Snij de ui en knoflook fijn en de bleekselderij en wortel in stukjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Kleiner mag ook, afhankelijk van je ‘knife skills’. Zet een grote pan op medium laag vuur en doe de boter erin. Als de boter net gesmolten is, doe je alle gesneden groenten erin. Roer goed door. Snij ondertussen de sukadelappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. 


Haal de groenten als ze glazig gebakken zijn uit de pan en zet het vuur hoog. Houd de groente apart in een bakje of op een bord. Als de pan flink warm is, braad je het vlees aan, doe niet meer vlees in de pan dan op de bodem past met wat ruimte ertussen. Als niet alles in één keer past bak je het in delen bruin. Als al het vlees mooi bruin rondom is, doe je de groente er weer bij in de pan, de tomatenpuree erbij en blus je alles af met de rode wijn en de runderfond. 


Laat dit met deksel op de pan op héél laag vuur of in de oven op 110 graden minimaal 3 tot 4 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is en uit elkaar valt. (proef vooral en maak, mits nodig, nog op smaak met zout)


Als het vlees klaar is hoef je nog maar 2 dingen te doen:
Mocht je er zoals wij een frietje bij willen is dit het moment dat te maken/bestellen/halen.
Maak je rucola aan met een scheutje azijn en olijfolie. 


Eet smakelijk!