Ga naar Content

Politie houdt alle pro-Palestijnse demonstranten in Amsterdam aan

Alle pro-Palestijnse demonstranten die in Amsterdam in de straat Nieuwezijds Voorburgwal zijn, worden aangehouden. Op last van burgemeester Femke Halsema was de demonstratie beëindigd, maar daar hielden de actievoerders zich niet aan.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De gearresteerde demonstranten worden met bussen afgevoerd naar een plek buiten de stad. Ze zullen niet lang vastgehouden worden, laat een politiewoordvoerder weten.

Tientallen mensen hielden een tegendemonstratie terwijl op de Dam de aanval van Hamas op Israël een jaar geleden werd herdacht. De pro-Palestijnen mochten niet op de Dam zelf komen, ze hadden ruimte gekregen voor hun actie op het Damrak. Vanaf daar werd in eerste instantie via zijwegen geprobeerd alsnog de Dam te bereiken, maar dat wist de politie te voorkomen. De actievoerders blokkeerden de tramrails ter hoogte van de Prins Hendrikkade bij Amsterdam Centraal.

De groep werd ingesloten door politie, met behulp van ME, busjes, paarden en honden. Nadat de burgemeester opdracht gaf een einde te maken aan de demonstratie, mochten de actievoerders weg, maar nog altijd niet naar de Dam. Dit probeerden ze alsnog door als stoet via de Nieuwezijds Voorburgwal te lopen. Nadat de ME de groep opnieuw wist in te sluiten, werd door de politie medegedeeld dat alle aanwezigen zijn aangehouden.

Herdenking slachtoffers Israël

De herdenking op de Dam is inmiddels afgelopen. Later op de avond is er nog een herdenking in de hoofdstad, georganiseerd door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Onder anderen premier Dick Schoof is daarbij aanwezig. Bij de aanval van Hamas werden zo'n 1200 mensen gedood, ongeveer 250 Israëliërs werden ontvoerd naar de Gazastrook. Als reactie voerde Israël sindsdien vele aanvallen uit op de Gazastrook, met tienduizenden doden en gewonden tot gevolg.

Foto: AT5

Herdenking kort verstoord

De herdenking op de Dam werd kort verstoord nadat er rookbom werden aangestoken. De politie verwijderde een groepje mensen dat "free Palestine" riep. Even later voerden agenten nog twee mensen af van de Dam omdat zij dezelfde leus riepen.

Zeker vierhonderd mensen waren aanwezig bij de herdenking 'Davidster op de Dam'. Meerdere mensen hadden de Israëlische vlag bij zich. Voorafgaand aan de minuut stilte en het Israëlische volkslied werd een Israëlische vlag van zo'n 25 meter uitgerold. Ook werden liederen gezongen en religieuze teksten voorgelezen.

Aan het begin van de bijeenkomst sprak Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder de aanwezigen toe. De manifestatie wordt georganiseerd door de werkgroep Op de bres voor Israël, een samenwerkingsverband van christenen uit Zuid-Holland.

Foto: Inter Visual Studio 

Sit-ins 

Op meerdere stations door het land zijn sit-ins gehouden als steunbetuiging aan de Palestijnen. Op Amsterdam Centraal kwamen zo'n driehonderd mensen bijeen. 

In Zaandam was ook een sit-in aangekondigd, maar daar kwam slechts een iemand op af: "Het is een dag om stil te staan bij de terreurdaden van Hamas, maar ook om solidariteit te tonen me de Palestijnen. Die maken op dit moment een genocide mee", zegt de man. 

Dat hij alleen staat, maakt hem niet uit. "Nee, het is niet erg. Het is een miscommunicatie en ik hoop dat de mensen die hier aanwezig zouden zijn, nu ergens anders staan. Het is belangrijk om te demonstreren. Het gaat om medemenselijkheid. Het is belangrijk dat we niet wegkijken. Het is verschrikkelijk en we mogen het niet accepteren."

Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]