Ga naar Content

Ruim driehonderd pro-Palestijnse betogers opgepakt in Amsterdam

De politie heeft maandag zo'n 320 mensen aangehouden rondom demonstraties in Amsterdam. Ongeveer driehonderd pro-Palestijnse betogers hielden zich volgens de politie niet aan de voorschriften van de wet openbare manifestaties.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Het ging om een groep actievoerders die zich via de Nieuwezijds Voorburgwal naar de Dam wilden begeven, nadat burgemeester Femke Halsema deze demonstratie had beëindigd. Op de Dam vond op dat moment een herdenking plaats voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar. De politie kon een confrontatie voorkomen. De demonstranten zijn opgepakt en werden met bussen naar een plek in Amsterdam-Noord gebracht, waar ze vervolgens zijn vrijgelaten.

De andere ongeveer twintig betogers werden volgens de politie gedurende de dag voor "allerhande feiten" aangehouden als belediging en het afsteken van vuurwerk. Het is onduidelijk hoeveel van hen precies pro-Palestijns zijn. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex, het is onbekend hoeveel van hen nog vastzitten en wanneer ze weer vrij worden gelaten.

Confrontaties

Halsema benadrukt in een verklaring nogmaals voor het grondrecht om te demonstreren te staan en dat dit ook geldt voor tegendemonstraties. Maar het moet dan wel binnen de kaders en grenzen van de wet gebeuren, anders wordt er ingegrepen. "Helaas is dat vandaag het geval geweest", meldt de burgemeester.

Zij noemt de voorgevallen incidenten als "het moedwillig opzoeken van de confrontatie met andere demonstranten of politie, het blokkeren van trams en het niet opvolgen van de voorschriften van het gezag en aanwijzingen van de politie" van een "geheel andere orde en onacceptabel".

Verder meldt Halsema dat de herdenking van de slachtoffers van de "brute en gewelddadige aanslag van Hamas" van vorig jaar "met uitzondering van een paar korte verstoringen vreedzaam en veilig heeft kunnen verlopen". Het was volgens haar een "beladen en emotionele dag, met name voor Joodse Amsterdammers".

Herdenking slachtoffers Israël

De herdenking op de Dam was tegen de avond afgelopen. Later op de avond was er nog een herdenking in de hoofdstad, georganiseerd door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Onder anderen premier Dick Schoof was daarbij aanwezig.

Bij de aanval van Hamas werden zo'n 1200 mensen gedood, ongeveer 250 Israëliërs werden ontvoerd naar de Gazastrook. Als reactie voerde Israël sindsdien vele aanvallen uit op de Gazastrook, met tienduizenden doden en gewonden tot gevolg.

Foto: AT5

Herdenking kort verstoord

De herdenking 'Davidster op de Dam' werd kort verstoord nadat er rookbommen werden aangestoken. De politie verwijderde een groepje mensen dat "free Palestine" riep. Even later voerden agenten nog twee mensen af van de Dam omdat zij dezelfde leus riepen.

Zeker vierhonderd mensen waren aanwezig bij de herdenking op de Dam. Meerdere mensen hadden de Israëlische vlag bij zich. Voorafgaand aan de minuut stilte en het Israëlische volkslied werd een Israëlische vlag van zo'n 25 meter uitgerold. Ook werden liederen gezongen en religieuze teksten voorgelezen.

Aan het begin van de bijeenkomst sprak Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder de aanwezigen toe. De manifestatie wordt georganiseerd door de werkgroep Op de bres voor Israël, een samenwerkingsverband van christenen uit Zuid-Holland.

Foto: Inter Visual Studio 

Sit-ins 

Naast de demonstraties in de hoofdstad zijn op meerdere stations door het land sit-ins gehouden als steunbetuiging aan de Palestijnen. Op Amsterdam Centraal kwamen zo'n driehonderd mensen bijeen. 

In Zaandam was ook een sit-in aangekondigd, maar daar kwam slechts een iemand op af: "Het is een dag om stil te staan bij de terreurdaden van Hamas, maar ook om solidariteit te tonen me de Palestijnen. Die maken op dit moment een genocide mee", zegt de man. 

Dat hij alleen staat, maakt hem niet uit. "Nee, het is niet erg. Het is een miscommunicatie en ik hoop dat de mensen die hier aanwezig zouden zijn, nu ergens anders staan. Het is belangrijk om te demonstreren. Het gaat om medemenselijkheid. Het is belangrijk dat we niet wegkijken. Het is verschrikkelijk en we mogen het niet accepteren."

Foto: NH Media

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]