Ga naar Content

Na 7 jaar eindelijk nieuwe tegels voor IJmuidense Lange Nieuwstraat

Deze week is begonnen met het vervangen van de bestrating van de stoep ter hoogte van de HEMA in de Lange Nieuwstraat. Het natuursteen op de stoep wordt gedeeltelijk vervangen door een stroevere klinkers. Sommige voorbijgangers zijn blij, anderen vinden het overdreven, horen we op straat.

Na zeven jaar strijd krijgt de Lange Nieuwstraat een nieuwe stoep - NH Nieuws

De aanpassing aan de trottoirbestrating wordt gedaan na jarenlang actie voeren door het Platform Toegankelijkheid in de gemeente Velsen. Het platform bestaat uit vrijwilligers die gevraagd en ongevraagd advies mogen geven over de toestand van openbare straten, stoepen en rijbanen.

Duizenden voetgangers raken jaarlijks op straat gewond

Het lijkt misschien een beetje overdreven om te klagen over een gladde maar keurig ogende stoep. Maar uit onderzoek van Veiligheid.nl in opdracht van het ministerie blijkt dat er in heel Nederland veel voetgangers op straat gewond raken.

Elk jaar komen er ruim 20.000 slachtoffers op de Spoedeisende Hulpafdeling na een voetgangersongeval. Naar verwachting neemt dat aantal door de vergrijzing nog toe in de komende jaren. 

Strijd van zeven jaar wordt uiteindelijk beloond

Het Platform Toegankelijkheid Velsen is blij dat er eindelijk aan de stoep gewerkt wordt. "Daarmee komt een strijd van zeven jaar dan toch eindelijk tot een goed einde", zegt Els Zorgdrager van het Platform.

Els Zorgdrager vertelt dat het platform al in de ontwerpfase bezwaar aantekende tegen de bestrating van een deel van de Lange Nieuwstraat met natuursteen, en dat is meer dan zeven jaar geleden.

De laatste brief van een half jaar geleden lijkt effect gesorteerd te hebben, begin van deze is een aannemer met het werk in de Lange Nieuwstraat begonnen. De gemeente laat weten dat het gedeeltelijk vervangen van het natuursteen door stroevere klinkers waarschijnlijk vier weken in beslag gaat nemen. Het herstelwerk aan de stoep gaat 67 duizend euro kosten.

"Daarmee komt een strijd van zeven jaar eindelijk tot een goed einde"

Els Zorgdrager, Platform Toegankelijkheid Velsen

Er is tevredenheid over de aanpak van de stoep in de Lange Nieuwstraat. Tegelijkertijd vindt het Platform het jammer dat er blijkbaar geen geld was om het fietspad ook aan te pakken. "Dat fietspad is nog steeds levensgevaarlijk, als ik er rijd, vermijd ik de groeven in de weg want daar kun je zo met je band in vast komen te zitten. Vooral racefietsers hebben daar veel last van."

Bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van groenonderhoud 

De aanpak van de stoep van de 'Lange Nieuw' is dan weliswaar een succesje voor het Platform Toegankelijkheid Velsen, de strijd gaat door. Aanstaande vrijdag leidt het Platform gemeenteraadsleden rond in Velserbroek in de hoop dat er in de raad meer aandacht komt voor achterstallig onderhoud van de openbare ruimte.

Volgens Els Zorgdrager dreigen er met de bezuinigingen de komende jaren grote gevaren. "Wij pleiten ervoor dat er niet nog meer bezuinigd wordt op het onderhoud aan straten en groen in de gemeente Velsen. Nu al zijn op veel plekken de blindengeleidelijnen nauwelijks meer zichtbaar, daar moet echt iets aan gebeuren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]