Ga naar Content

Ruilbeurs voor puzzels in Obdam drukbezocht: "Ik heb tien nieuwe"

De ruilbeurs voor legpuzzels in Obdam blijft winnen aan populariteit. De beurs in het dorpshuis aan de Brink wordt inmiddels twee keer per jaar georganiseerd. Ruim een uur voor deze editie stonden de eerste mensen al klaar.

Grote boodschappentassen vol met puzzels worden het dorpshuis binnengedragen. Bezoeker Ineke snuffelt tussen de puzzels met een lijstje in haar hand. En niet zonder reden. "Ik puzzel zelf niet, maar mijn man wel. Dus ik weet niet welke hij al gemaakt heeft", zegt ze al kijkend naar haar papieren lijstje. "Hier staat alles op alfabetische volgorde. Ik heb tien nieuwe puzzels, dus die zetten we er weer bij."

Tekst gaat verder onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Ik puzzel de laatste jaren zelf veel. En dan zijn er heel veel die je al gemaakt hebt", licht organisator Ina van der Hulst toe. "Ik denk dat dit een leuke manier is om de puzzels te ruilen met elkaar. Mensen waren bij de eerste editie gelijk al heel enthousiast."

Speciale ruilregels

Maar regels zijn noodzakelijk, zo legt ze uit. "Mensen mogen alleen in groepjes naar binnen. Want als ze allemaal tegelijk naar binnen gaat, wordt het een puinhoop." En dat is niet de enige regel. 

Een Van Haasteren-puzzel mag alleen geruild tegen een Van Haasteren, een Wasgij tegen een Wasgij. En alleen dozen met 950 of 1.000 stukjes, het liefst in verpakt in een zakje. Wel compleet natuurlijk. Voor echte puzzelaars is een missend stukje het ergste wat je kan overkomen. Dat weet ook Henk, die met zijn vrouw Aggie op de beurs is afgekomen. "Ik heb wel eens meegemaakt dat ze een stukje miste. Daar werd ze niet vrolijk van", vertelt hij lachend.

Voor de meeste bezoekers is de beurs een welkome ruil aan het begin van het nieuwe puzzelseizoen. Nu de avonden langer worden komen de puzzels weer op tafel. "Sinds we twee jaar geleden begonnen zijn hebben we er al 231 gemaakt", vertelt bezoeker Nicky.

Hoe ze dat weet? Van iedere puzzel wordt zorgvuldig een foto gemaakt. "We vinden het ook heel leuk om samen te doen. De een begint aan de ene kant van de tafel, en de ander aan de overkant. Je bent met elkaar bezig, en zit niet de hele avond televisie te kijken. Het is gewoon gezellig samen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]