Ga naar Content

Heemsteedse voetbalclub rouwt om legende Neeskens: "Dankzij hem werden we elk jaar kampioen"

Het plotselinge overlijden van voetballegende Johan Neeskens maakt veel los in de voetbalwereld. Zo ook bij Ronald Wijers, die in de jeugd bij Racing Club Heemstede (RCH) met hem voetbalde en tot aan Neeskens dood bevriend was met hem. "Johan had een groot hart. In het veld, maar ook daarbuiten."

Johan Neeskens linksboven en Ronald Wijers rechtsonder tijdens presentatie van debuterende spelers in eerste elftal van RCH in seizoen 1967/68 - Foto: Aangeleverde foto

Wijers en Neeskens begonnen op hun zevende samen met voetballen bij RCH. Ze doorliepen samen de hele jeugdopleiding van de Heemsteedse club. "Het was echt een markante voetballer", vertelt hij op NH Radio. "We werden vooral dankzij hem ieder jaar kampioen. Het was een gigantisch talent."

Wijers herinnert nog goed wat zijn oud-ploeggenoot zo bijzonder maakte. "Als kleine jongens speelden wij nog op een heel veld (jeugdteams spelen tegenwoordig op een half veld, red.). Hij had een goeie trap en hij schoot vaak op goal van buiten het zestienmetergebied. Bij die kleine keepertjes in zo'n groot doel ging hij er dan heel vaak in. Johan schoot ze gewoon over de keeper heen."

"Als hij Rinus Michels niet was tegengekomen, dan was hij misschien wel een grote honkballer geworden"

Frits van Iperen, voorzitter RCH Pinguins

Naast voetbal had Neeskens in zijn jeugd nog een grote liefde: honkbal. Hij speelde zijn wedstrijden bij de RCH Pinguins, ook in Heemstede. En hij was er nog goed in ook. "Johan Neeskens was jeugdlid bij RCH, de club heette toen nog geen Pinguins", vertelt Frits van Iperen, voorzitter van de honkbalclub. "Hij is met de junioren Nederlands kampioen geworden en heeft toen ook zijn debuut gemaakt in het eerste." Neeskens was zo goed, dat hij met het Nederlands jeugdteam mee mocht naar het EK in Rome. Daar werd De Nees uitgeroepen tot beste slagman van het toernooi.

"Het was ook echt een groot honkbaltalent. Hij kon net zo goed honkballen als voetballen. Als hij Rinus Michels (toenmalig coach van Ajax, red.) niet was tegengekomen, dan was hij misschien wel een grote honkballer geworden", lacht Van Iperen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Johan Neeskens in een honkbalteam van RCH, zittend tweede van rechts - Foto: Aangeleverde foto

Toch koos de jonge Johan voor het voetbal. Op zijn zestiende stond hij al in het eerste elftal van RCH, toen nog een betaald voetbalclub. Wijers volgde een jaartje later. Lang hebben ze niet samen gespeeld: Neeskens werd in 1970 voor zo'n 300.000 gulden overgenomen door het grote Ajax. 

Bij de Amsterdammers won Neeskens zo'n beetje alles wat er te winnen viel. Hij werd met Ajax twee keer landskampioen, won twee keer de KNVB Beker en de Europacup 1 maar liefst drie keer. Met Oranje haalde hij twee keer de WK-finale (in 1974 en 1978) en ook in zijn periode bij FC Barcelona behaalde hij grote successen.

In de taxi met twee voetballegendes  

In die periode verwaterde het contact tussen de twee jeugdvrienden. Neeskens trok als topvoetballer de wijde wereld in, Wijers werkte 'gewoon' in het onderwijs in de regio. "Zijn wereld werd anders dan mijn wereld. Maar toen we 50 werden, hebben we het contact aangehaald en hebben we de vriendschap weer opgebouwd."

Neeskens nam Wijers in die periode een keer mee naar Madrid. "Daar moest hij een commercial voor een biermerk opnemen. Dat was een bijzondere ervaring, want hij werd daar als een god vereerd. Terwijl hij bij concurrent FC Barcelona had gespeeld." 

Na de commercial reden hij en de oud-voetballer terug met de taxi, waar op dat moment nog een andere ex-topvoetballer in zat: Mario Kempes. Dat was een oude bekende van Neeskens, want de Argentijn scoorde twee keer tegen Nederland in de WK-finale van 1978. "Toen zat ik opeens in een taxi met twee spelers die in een WK-finale hadden gescoord (Neeskens scoorde in de WK-finale van 1974, red.). Dat was wel heel bijzonder."

Wijers herinnert Neeskens zich als een grote voetballer met een groot hart. "Hij was aardig, bescheiden en stond open voor iedereen. Johan had een groot hart. In het veld, maar ook daarbuiten."

Johannes Jacobus (Johan) Neeskens werd op 15 september 1951 in Heemstede geboren. Als jonge jongen ging hij voetballen bij Racing Club Heemstede (RCH), waarna hij via Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal uitgroeide tot een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden. Neeskens overleed zondag onverwachts, tijdens een verblijf in Algerije. Daar was hij namens KNVB WorldCoaches actief. Neeskens is 73 jaar geworden.

Lees ook