Ga naar Content

Honderden Noord-Hollandse apotheekmedewerkers leggen vanmiddag het werk neer

Lage lonen, hoge werkdruk en steeds minder collega's. Zo'n vierhonderd medewerkers van meer dan honderd apotheken in Noord-Holland staken vanmiddag voor een betere cao. Zoals het nu gaat, kan zo niet langer, vinden zij. "Ze kunnen de openbare apotheek niet helemaal uitwringen. Want zonder personeel is er helemaal geen apotheek meer."

Foto: Jacqueline Tol

"Vijftien jaar trokken de apotheekmedewerkers al aan de bel, maar de situatie is inmiddels weinig veranderd", vertelt Jacqueline Tol (64). Tol werkt sinds 1978 in de apotheek en is tegenwoordig teamleider bij apotheek Daalmeer in Alkmaar. 

Liever bij de Hema werken

"De lonen zijn te laag en de werkdruk is torenhoog", benadrukt ook Lennart Rietman, woordvoerder van vakbond FNV. Vakbonden FNV en CNV voeren al weken actie, omdat ze vinden dat de lonen in de publieke apotheken niet in verhouding staan tot het zware werk en de verantwoordelijkheden. De werkgevers hebben tot nu toe slechts een loonsverhoging van 2% aangeboden, wat volgens de bonden te weinig is om de inflatie bij te benen.

"Je bent een zorgverlener. Daarnaast is het fysiek zwaar werk"

Jacqueline Tol

Dit maakt het werk onaantrekkelijk voor nieuwe medewerkers. Wat weer leidt tot personeelstekorten en een nog hogere werkdruk voor degenen die blijven, ondervindt Tol aan aan den lijve. "Als je net je mbo4-diploma hebt gehaald na een driejarige opleiding, verdien je nauwelijks meer dan het minimumloon," legt ze uit. Ook een dertiende maand zit er voor de apotheekmedewerkers niet in. "Geen wonder dat mensen dan liever, bij wijze van spreken, bij de Hema gaan werken."

Zonder personeel, geen apotheek

Terwijl het werk in de apotheek volgens Tol veel meer verantwoordelijkheid en deskundigheid vraagt. "Je bent tenslotte een zorgverlener." Daarnaast is het fysiek zwaar werk, zegt Tol. "Je bent de hele dag aan het staan of aan de wandel."

Tol ligt er weleens wakker van als er weer iemand stopt of met pensioen gaat. "Hoe gaan we dat redden, vraag ik mij dan af", legt ze uit. "Iedereen vist in dezelfde vijver en die is bijna leeg." Daarom hoopt ze van harte dat de werkgevers met een beter cao op de proppen komen. Daarbij wijst ze ook de zorgverzekeraars op hun zorgplicht. "Ze kunnen de openbare apotheek niet helemaal uitwringen. Want zonder personeel is er helemaal geen apotheek meer."

Landelijke staking

En daarom leggen de apothekers vanmiddag het werk neer en verzamelen ze zich op het Canadaplein in Alkmaar. Om de impact op patiënten te beperken, is afgesproken dat er altijd een apotheek in de regio open blijft voor spoedgevallen. Als werkgevers geen serieuze stappen zetten om de cao te verbeteren, bereiden de bonden zich voor op een landelijke staking. 

"Het zou mooi zijn dat als ik volgend jaar met pensioen ga, er een mooi nieuw cao klaarligt", concludeert Tol. "Want het is en blijft een prachtig beroep."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.