Ga naar Content

Zandvoort saneert vervuilde grond voor zomer 2025

De gemeente Zandvoort verwacht dat de verontreinigde grond naast parkeerterrein P-Zuid voor de zomer van 2025 is gesaneerd en heringericht. In de grond werd vorig jaar asbest en zware metalen aangetroffen. 

Het terrein is daarom sinds augustus 2023 afgezet met hekken. De bedoeling was om het voor afgelopen zomer al te saneren en af te dekken, maar dat is nog niet gebeurd. 

Toen een vrachtwagen zich vorig jaar vastreed, kwam er asbest aan het licht. Aanvullend bodemonderzoek stelde later vast dat de grond zwaar vervuild is met meerdere zware metalen, zoals bijvoorbeeld barium, zink en PAK's. Dat laatste is een afkorting voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. 

Tekst loopt door na de foto.

De vervuilde grond in Zandvoort, afgezet met hekken - Foto: NH Media / Paul Tromp

Op de plek van de verontreiniging was er tot 1987 een vuilstort. Volgens de gemeente en het bodemonderzoek bestaat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. De metalen zouden niet in het grondwater terecht kunnen komen.

Nieuwe parkeerplaatsen

Voor zowel het noordelijke als het zuidelijke deel zijn er door de raad plannen gemaakt hoe de vervuilde grond gesaneerd en afgedekt moet worden. Wie die plannen gaat uitvoeren is nog niet bekend. Het huidige groen maakt plaats voor vooral (gras)beton. Daar kunnen straks ruim 500 auto's op parkeren.

Het speelveldje blijft op zijn huidige plaats liggen. Ook het naastgelegen parkeerterrein P-Zuid krijgt meteen een opknapbeurt. 

Tekst loopt door na de foto.

Het voetbalveldje bij parkeerterrein Zuid in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Het terrein werd nog even gezien als mogelijke locatie voor een tijdelijk asielzoekerscentrum. Zandvoort moet volgens de Spreidingswet ruim negentig asielzoekers opvangen. Door de ontdekking van de verontreinigde grond ging dat plan niet door. Ook de raad en een deel van de buurt was tegen de plaatsing van een asielzoekerscentrum op die locatie. Een nieuwe bestemming voor de vluchtelingen is nog niet gevonden.

De vervuilde grond in Zandvoort, afgezet met hekken - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]