Ga naar Content
Een gele graafmachine werkt op een aantal heuvels van aarde onder een blauwe lucht met verspreide wolken. De scène speelt zich af in een grasveld, met de graafmachine aan de linkerkant van de afbeelding.
Noorderbuurt

Scheuren in Waddenzeedijk, spoedherstel om dijkdoorbraak te voorkomen

9 oktober 2024, 06.13 uur
Door: Jurgen van den Bos · Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Er zitten scheuren in de Waddenzeedijk op Wieringen. Om grotere scheuren, of zelfs een dijkdoorbraak, te voorkomen is het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezig met herstelwerkzaamheden. 

Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Een graafmachine haalt de bovenlaag van de dijk weg ter hoogte van Noorderburen op Wieringen. Dat is het begin van de onderhoudswerkzaamheden. De scheuren moeten snel worden gerepareerd, laat het hoogheemraadschap weten. "In het ergste geval kan bij hoog water en hevige storm water over de dijk stromen. Als er dan scheuren in de dijk zitten kan de laag klei veel sneller uit elkaar vallen. Dat kan tot een dijkdoorbraak leiden."

Kleilaag flink aanstampen

Eigenlijk moet de dikke laag klei op de dijk weer flink aangestampt worden. Dat gebeurt door de grond te 'roeren'. "Allereerst zorgen we er voor dat we de gehele grasmat over de dijk doorvrezen en opzij zetten. Daarna wordt de kleilaag zichtbaar. Deze kleilaag zal aan de binnenkant van de dijk tot zo'n 60 tot 80 cm diep omgewoeld worden. Die laag wordt dan weer flink aangedrukt."

Tekst loopt door onder de foto's.

Straks weer schapen op de dijk

Het gedeelte waar het om gaat is 1,2 kilometer lang waar de werkzaamheden plaatsvinden, zowel aan de binnen als de buitenkant van de dijk. Om de verdichting te controleren wordt de zogeheten 'proctorproef' gedaan die de dichtheid van de grondlaag meet. 

Nadat beide kanten van de dijk omgewoeld en verdicht zijn komt er weer een grasmat op. Die wordt opnieuw ingezaaid. Het duurt nog zeker twee jaar voordat de dijk en het gras  sterk genoeg zijn om er weer schapen op te laten lopen.

Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play