Ga naar Content

Boeteregen op Noord-Hollandse spoorwegovergangen: vijf flitspalen flitsten al meer dan 5.000 keer

De vijf nieuwe flitscamera's die spoorbeheerder ProRail de afgelopen maanden heeft geplaatst bij Noord-Hollandse spoorwegovergangen, hebben tot nu toe zo'n 5.000 keer geflitst. Woordvoerder Mirjam de Witte reageert geschokt op dit aantal: "We vinden het echt zorgelijk."

Flitspaal bij spoorwegovergang in Bussum - Foto: NH Media

Sinds februari plaatst ProRail flitscamera's bij spoorwegovergangen. Alle weggebruikers met kenteken die het spoor overgaan terwijl de rode lichten knipperen, krijgen een bon. Een boete voor zo'n overtreding is niet mis: automobilisten, motorrijders en vrachtwagens betalen maximaal driehonderd euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 210 euro.

Veruit de meeste boetes komen uit Bussum: daar staan vier van de vijf Noord-Hollandse flitspalen. De ander staat in Halfweg. Volgens ProRail waren de flitspalen in Bussum hard nodig, omdat het daar regelmatig misgaat. "We krijgen hier veel meldingen van machinisten die gevaarlijk gedrag rapporteren en dat is voor hen iedere keer weer een enorme schrik", vertelde ProRail-regiodirecter Harro Homan bij de plaatsing van de palen in mei.

Groot aantal boetes 

ProRail begon dit jaar met het project in de hoop het aantal overtredingen te verminderen. In totaal staan er nu 12 flitscamera's, waarvan vijf in Noord-Holland en zeven in de provincie Utrecht. Opvallend is dat het aantal boetes in Noord-Holland fors hoger is dan in Utrecht: 5.038 tegenover 1.357. 

"Dat is deels omdat de flitspalen niet allemaal tegelijk geplaatst zijn", zegt woordvoerder Mirjam de Witte van ProRail. "De camera's Noord-Holland staan er al wat langer. Maar toch zien we dat het met name in Bussum vaak misgaat." Sinds de plaatsing zijn alleen daar al duizenden overtredingen gemaakt. 

Zorgelijk 

De Witte zegt zich zorgen te maken over het hoge aantal. "Het is heel veel, dat vinden we echt wel zorgelijk. Het betekent dat heel veel mensen de overweg op gaan als de lichten knipperen. Sommigen weten niet dat dat niet de bedoeling is, omdat ze denken dat het vergelijkbaar is met 'oranje' bij een stoplicht. Maar dat is het niet. Het is levensgevaarlijk."

Bussumers reageren geschokt op het hoge aantal boetes. Tekst loopt door onder de video.

Bussumers over de flitspalen - NH Nieuws

Toch is er nu al een daling te zien van het aantal weggebruikers met kenteken die de rode lichten negeren. Bij het begin van de plaatsing van één van de camera's op de Generaal de la Reylaan in Bussum werden er in de eerste week 108 boetes uitgedeeld, na vijf weken was dat 46. "Het zijn er nog steeds te veel, maar we zien dat de palen weldegelijk effect hebben", zegt De Witte. 

"We zien nu al een gedragsverandering en daar doen we het natuurlijk voor. We doen het niet om de staatskas te spekken, we doen het voor de veiligheid."

Nieuwe camera's 

De komende periode worden er nog 28 flitspalen geplaatst door heel Nederland. In Noord-Holland komen er nog twee in Castricum, drie in Heiloo en één bij Naarden-Bussum. "We hopen die zo snel mogelijk te kunnen plaatsen, als alles rond is met de gemeente", aldus De Witte.

Voor de plaatsing van de flitspalen ging het er vaak zo aan toe in Bussum:

Bussumers maken overtreding, op één na - ProRail

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.