Ga naar Content
Een vrouw met krullend haar spreekt in een microfoon op een conferentie. Ze draagt een donker jasje en gouden oorbellen, met een serieuze blik. De achtergrond is een effen, donkere muur.
Amsterdam

Halsema: "Akelige incidenten, maar het liep op de Dam niet volledig uit de hand"

8 oktober 2024, 19.13 uur · Aangepast 8 oktober 2024, 20.06 uur
Door: Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Burgemeester Halsema vindt dat de gemeente en politie 'het maximale gedaan hebben' om ongeregeldheden rond de steunbetuiging van Israël te voorkomen. Dat zei ze vanavond tijdens het televisieprogramma Eva. 

Volgens haar is het twee keer voorgekomen dat deelnemers aan de steunbetuiging op het Damrak werden belaagd door pro-Palestijnse activisten. Maar wie op de Dam zelf was, kon volgens haar niks merken van de aanwezigheid van de tegendemonstranten op het Damrak. "Er is een verschil tussen akelige incidenten, die zijn er zeker geweest, en volledig uit de hand lopen", zei Halsema vanavond tegen presentator Eva Jinek. 

'Minst risicovolle plek'

De pro-Palestijnse demonstranten wilden eigenlijk ook op de Dam staan, maar dat vond Halsema onaanvaardbaar. Ze zei dat specialisten van de politie en juristen de afgelopen weken al naar een alternatieve plek zochten. Het Damrak zou 'de minst risicovolle plek' zijn geweest. Het Rokin zou volgens Halsema namelijk te smal zijn geweest en bovendien zouden daar ook deelnemers aan de steunbetuiging langs zijn gekomen. 

Ze herhaalde dat verder weg volgens haar vanwege wetgeving niet zou mogen, omdat tegendemonstranten in het zicht en binnen gehoorafstand van hetgeen waar ze tegen protesteren zouden moeten staan. Dit zou al 'op de rand' geweest zijn.  

"Wij hebben politie uit heel Nederland gehaald. Dit was echt het maximum"

Femke Halsema - burgemeester

Halsema zei dat er vier pelotons Mobiele Eenheid (een peloton minder dan AT5 gisteren meldde) ingezet waren. "Wij hebben politie uit heel Nederland gehaald. Dit was echt het maximum." Ze zei dat de agenten hun werk 'fantastisch hebben gedaan'.

Wilders

In het programma reageerde ze ook op het bericht van Geert Wilders op X, die kwaad schreef Halsema wat hem betreft het land mag verlaten. "Ik ben niet bereid om naar dit niveau af te zakken", zie ze, maar toch wilde ze wel wat zeggen. Volgens haar lijkt het erop dat Wilders alleen demonstraties toe wil staan waar hij het zelf mee eens is. 

"De volgende stap is dat hij zegt dat hij op Prinsjesdag geen zin in demonstraties tegen de regering heeft", zei Halsema. "Dat is een autoritair sentiment. Waar we echt voor op moeten passen." Halsema gaf aan dat ook zei liever had gezien dat de pro-Palestijnse demonstranten een dag later hadden gedemonstreerd, maar dat ze zich wel aan de grondwet wil houden. 

Gemeenteraad

Morgen wordt er tijdens de gemeenteraadsvergadering waarschijnlijk ook over de tegendemonstratie gesproken. Dat zal wel kort zijn. Een spoeddebat, een zogeheten actualiteit, moet namelijk uiterlijk maandagochtend ingediend worden. Het wordt dus een mondelinge vraag. Daarbij mag elke partij wel een keer een volgende vraag stellen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]