Ga naar Content

Burgemeester Voskuil van Bergen weggestuurd om ‘dossier Valkering’

Het is over en uit voor Lars Voskuil als burgemeester van Bergen. Een tijdens een speciale raadsvergadering door D66 ingediende motie van wantrouwen werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Foto ter illustratie - Lars Voskuil - Foto: NH Media/ Anne Klijnstra

In de motie is te lezen dat het Voskuil wordt aangerekend dat er in het rapport ' (Bij)zonder besluit’ - over de situatie rond oud-wethouder Klaas Valkering - ernstige tekortkomingen aan het licht zijn gekomen. Het gaat daarbij onder meer om de in het rapport vermelde passieve houding van de burgemeester bij het vermoeden van een integriteitschending, het niet actief informeren van de raad en het niet instellen van een onderzoek.

De Bergense gemeenteraad is van mening dat de burgemeester zich onvoldoende heeft laten adviseren in een moeilijke kwestie en dat deze tekortkomingen schadelijk zijn voor het vertrouwen van de inwoners en raadsleden in de burgemeester, meldt mediapartner Streekstad Centraal.

Motie van wantrouwen

"Uit de reactie van de burgemeester op het rapport blijkt dat hij ook nu nog onvoldoende zicht heeft op hoe te handelen bij een integriteitsschending", is in de motie van wantrouwen te lezen. "Ook bij en na de start van het onderzoek is door de burgemeester niet adequaat gehandeld." De raad beschouwt dit daarom niet als incident, maar als patroon.

De motie besluit met: "Dat de burgemeester niet de juiste persoon is om het
verbetertraject vorm te geven en leiding aan te geven." En is ondertekend door POD, GL, D66: K. van der Kaaij, KL, VVD, CDA, en PvdA. De motie werd met 17-0 aangenomen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.