Ga naar Content

Er komen meer orkanen naar Noord-Holland: dit ga je ervan merken

Op wat regen en wind na, spaart ex-orkaan Kirk Noord-Holland. Toch krijgen we in de toekomst, ook hier, vaker te maken met de nasleep van orkanen. Door de opwarming van de aarde ontstaat er een extra stormseizoen, met veel neerslag en wind. 

Foto: Adobe Stock

Dat orkanen vanuit de Atlantische Oceaan naar het noorden afzwaaien, is geen nieuw fenomeen; dit komt door de rotatie van de aarde. Het KNMI meldt wel dat het gebied waar deze tropische cyclonen voorkomen, langzamerhand naar het noorden uitbreidt. Hierdoor wordt Nederland in de toekomst vaker geconfronteerd met de gevolgen ervan. 

Dubbel stormseizoen

Meteoroloog en hoogleraar Wilco Hazeleger vertelt dat deze trend wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Door de klimaatverandering stijgt de temperatuur van de Atlantische Oceaan, waardoor stormen minder snel uitdoven: "Stormen blijven gevoed met energie van het warme zeewateroppervlak", legt hij uit. 

Dit zorgt ervoor dat het aantal orkanen dat afzwaait naar West-Europa toeneemt. "De eerste die daar last van krijgen zijn Portugal en Spanje, maar we zien dat het langzaam naar het noorden opschuift." Naast het stormseizoen in de winter, krijgen we daardoor te maken met een tweede stormseizoen rond september en oktober. Deze tropische stormen zorgen voor veel meer neerslag dan de winterstormen.

Risico's 

Grote hoeveelheden neerslag vormen volgens Hazeleger het grootste risico voor onze provincie. Vooral in bebouwd gebied, waar weinig ruimte is voor waterberging, kan dat voor vervelende situaties zorgen: "Kelders kunnen overstromen en stukken van de snelweg kunnen onder water komen te staan." Vorig najaar liepen veel kelders in Hilversum vol met water, omdat er in de omgeving weinig vijvers zijn waar het water heen kan stromen. 

Naast regen kunnen we in de herfstmaanden ook meer wind verwachten, maar volgens Hazeleger hoeven de bewoners van de Noord-Hollandse kustplaatsen zich daar niet al te veel zorgen over te maken. "We kunnen best goed tegen stormen, daar zijn we aan gewend door het winterseizoen." Wel kan de wind in de zomer- en herfstmaanden meer schade veroorzaken, doordat er nog veel bladeren aan de bomen zitten: "Bomen vallen makkelijker om als ze nog in het blad zitten."  

We vroegen jullie in ons kanaal op WhatsApp hoe er over deze verwachte weersomstandigheden wordt gedacht - Foto: NH Media

Wil je de volgende keer ook stemmen? Klik hier om lid te worden van ons kanaal op WhatsApp en krijg gratis nieuwsupdates! 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.