Ga naar Content

'Fusie fiasco': Daan uit Sint Pancras roept op met Alkmaarse vlag naar presentatie te gaan

Hoe hebben Sint Pancras en Koedijk de fusie met Dijk en Waard na twee jaar ervaren? Dat is de afgelopen maanden onderzocht en de resultaten daarvan worden op dinsdag 15 oktober gepresenteerd in centrum De Binding in Zuid-Scharwoude. Daan Kroese (38) uit Sint Pancras gaat erheen met een Alkmaarse vlag. Hij hoopt dat zijn dorpsgenoten hetzelfde doen. "Als duidelijk signaal dat we nog steeds een grenscorrectie met Alkmaar willen."

Foto: NH Media

Heerhugowaard fuseerde in 2022 met Langedijk, omdat die te klein was om zelfstandig te blijven. En daarmee behoorden ook Sint Pancras en Koedijk, die onder de gemeente Langedijk vallen, tot het nieuwe Dijk en Waard. Vanuit die dorpen kwam veel kritiek. Door de ligging en de infrastructuur, maar ook vanwege de binding met de stad, sluiten ze zich veel liever aan bij Alkmaar

"Het leven van de Pancrassers gericht is op Alkmaar", stelt Daan. "We springen op de fiets naar Station Noord, zwembad de Hoornse Vaart, winkelcentrum de Mare en natuurlijk de binnenstad. Onze kinderen gaan in Alkmaar naar school, of naar de sportvereniging. Van de acht autowegen en fietspaden komen er vijf direct uit in Alkmaar. Ook deelt Sint Pancras historie met Oudorp, Koedijk en Alkmaar. Niet met Heerhugowaard. Dat bestond toen nog slechts uit een grote plas water."

Grenscorrectie

Na alle kritiek en actievoering besloot de Tweede Kamer dat een mogelijke grenscorrectie na twee jaar moest worden geëvalueerd. Onderzoeksbureau Necker presenteert de resultaten van de fusie met Dijk en Waard op 15 oktober om 20.00 uur in centrum De Binding in Zuid-Scharwoude.

"Al aan het begin van de fusie zagen we dat inwoners steeds buitenspel worden gezet"

Daan Kroese (38) uit Sint Pancras

Maar de vraag: 'Willen Sint Pancrassers en Koedijkers bij Alkmaar horen', komt in hun onderzoek niet aan bod, stelt Daan. "Onbegrijpelijk. Hoe kun je een grenscorrectie met Alkmaar onderzoeken, als de enquête geen enkele vraag over dit onderwerp bevat? Onderzoek doen naar de fusie met Dijk en Waard is niet vragen of het vuilnis goed wordt opgehaald. Het is voor mij duidelijk dat dit onderzoek geen recht doet aan de vraag vanuit de Tweede Kamer."

Vlaggenactie

Met een oproep tot actie op sociale media hoopt hij zijn dorpsgenoten weer wakker te schudden. "We moeten dit als dorp niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Al aan het begin van de fusie zagen we dat inwoners steeds buitenspel worden gezet. Een grote meerderheid is voor een fusie met Alkmaar, maar die cijfers worden steeds verdraaid. We worden gewoon niet serieus genomen."

In de Facebookgroep 'Je bent Sint Pancrasser als' vraagt hij om dinsdagavond naar de fusie-presentatie te komen met een Alkmaarse vlag, of die van Sint Pancras. "Ik wil de boel een beetje opschudden. Er is al heel veel actie gevoerd, maar mensen voelen zich inmiddels murw geslagen. Laat deze vlaggenactie een duidelijk signaal zijn naar de gemeenteraad en de Tweede Kamer."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]