Ga naar Content

Drie maanden cel geëist tegen relschoppers Eritrees feest in Amstelveen

Vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 26 jaar moesten zich vanochtend voor de rechter verantwoorden voor de rellen na een besloten Eritrees feest in een partycentrum in Amstelveen. Een aantal relschoppers gebruikte geweld en gooide stenen naar de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie maanden cel voor openlijke geweldpleging.

Relschoppers bij partycentrum Amstelveen - NH Nieuws

De rellen ontstonden na afloop van het feest op 30 oktober 2022 in partycentrum de Diamant aan de Touwslagerij. Bij het optreden van een Eritrese zanger kwamen die dag veel meer mensen kijken dan toegestaan. Tegen middenacht stonden nog 100 á 150 mensen buiten in de rij te wachten, terwijl in totaal slechts plek was voor 100 gasten. 

Beveiligers vroegen mensen om te vertrekken, maar daar werd niet naar geluisterd. Uiteindelijk schakelde de beveiliging de politie in. Een groot deel van de menigte gebruikte geweld tegen de politie en Marechaussee, die als versterking was opgeroepen. Nadat de groep was verdreven, liep de situatie uit de hand.

Lees ook

Relschoppers gooiden stenen, delen van stoeptegels, glas en bierblikken, en vernielden bus- en tramhokjes. De politie riep 50 extra agenten op ter versterking en iemand reed met een auto met hoge snelheid op agenten in. Die moesten wegduiken om niet geraakt te worden. 

De politie pakte die nacht 24 mensen op, waarvan er in totaal tien worden berecht. Twee zijn minderjarig en moeten tijdens een besloten zitting voorkomen. Vandaag zouden eigenlijk zes mensen voor de rechter staan, maar één verdachte kwam niet opdagen. Hij moet zich later alsnog voor de rechter verantwoorden. 

Tekst gaat verder onder foto

Schade aan een tramhokje - Foto: NH Media

Het OM neemt het geweld tegen de politie zwaar op. “Dit grove geweld was gericht tegen politiemedewerkers, terwijl juist zij zich elke dag inzetten voor de maatschappij”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “De politie biedt hulpverlening, veiligheid en bescherming. Als er vervolgens door personen uit diezelfde samenleving geweld wordt gebruikt tegen de politie dan tilt justitie daar zwaar aan.” Dat agenten in het donker werden bestookt, moet volgens de officier strafverzwarend werken. 

De officieer houdt in de strafeis - vijf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk - wel rekening met het feit dat het niet om een geplande actie gaat. De rechter doet op 5 november uitspraak in de zaak. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]