Ga naar Content

Beverwijk bewijst: inzet varkens groot succes bij bestrijding van Japanse duizendknoop

Het bestrijden van de Japanse duizendknoop door varkens is een succes. Dat blijkt in Beverwijk, waar tientallen varkens zich de afgelopen twee jaar tegoed hebben gedaan aan de invasieve plantenexoot.

23 varkens bestreden de duizendknoop in Beverwijk. - NH Nieuws

Sinds eind april dartelen 23 varkens in de Duinen en Lunetten van Beverwijk. Met een duidelijk doel. "De Japanse duizendknoop is al decennia lang een probleem in het landschap van Beverwijk", vertelt Jeroen Pennock van Landschap Noord-Holland. Het bestrijden van deze plant is allesbehalve een makkelijke kwestie. "Onze Nederlandse inheemse soorten kunnen er niet tegenop boksen, dus hebben we de varkens ingeschakeld om de exoot aan te pakken." De beesten bleken namelijk dol te zijn op de Japanse duizendknoop.

"We zetten ze nu al twee jaar in en we merken echt een verschil"

Jeroen Pennock, Landschap Noord-Holland

"Het inzetten van de grazende kudde is een langetermijnoplossing. Het gaat erom dat je deze sterke soort moet bestrijden. Dat doe je door ze elk jaar weer aan te pakken." Uiteindelijk zal de duizendknoop minder sterk terugkomen, waardoor inheemse soorten weer kunnen groeien.

Jeroen is positief over de inzet van de varkens. "We zetten ze nu al twee jaar in en we merken echt een verschil. De duizendknoop komt steeds minder sterk terug en dat is juist wat we willen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]