Ga naar Content

'Minderjarigen konden in Zandvoortse horeca alcohol bestellen tijdens Formule 1-weekend'

Minderjarigen konden in veel Zandvoortse horeca alcohol bestellen tijdens het afgelopen Formule 1-weekend. Mystery guests trokken die conclusie na een rondje door het centrum. Dat vertelt burgemeester David Moolenburgh. De horecagelegenheden krijgen een boete, maar kunnen nog bezwaar maken.  

Handhavers hadden hun handen vol aan drinkende minderjarigen in het weekend van 23, 24 en 25 augustus. Mystery guests zijn minderjarigen die in opdracht van handhaving een drankje bestellen. Zij bezochten verschillende cafés aan de Haltestraat en het Kerkplein. "Het gaat om elf overtredingen", vertelt Moolenburgh. "En er zijn ook vijfendertig flessen drank in beslag genomen bij jongeren." 

"De betreffende gelegenheden krijgen een boete. Dat weten ze inmiddels en ze kunnen bezwaar maken", legt de burgemeester uit.

In juli ook controle met mystery guests

Hij vertelt dat in het laatste weekend van juli ook mystery guests zijn ingezet en dat er toen een 'honderd procent score was'. Het betrof een supermarkt, twee strandpaviljoens en een andere horecagelegenheid. "We zijn verbaasd en geschokt", aldus Moolenburgh. 

Tekst loopt door na de foto.

Een DJ draait in de Haltestraat tijdens de Formule 1 in Zandvoort - Foto: NH Media

Ook de jongeren waren de klos tijdens het Formule 1-weekend. "Er zijn negenentwintig bekeuringen en Halt-verwijzingen uitgeschreven. Ik heb boa's gesproken die zeiden dat ze de kots van hun broek veegden terwijl ze ouders aan het bellen waren", vertelt de burgemeester. Ook moest de politie in actie komen tegen dronken jongeren.

Het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zandvoort, is bekend met de cijfers. Maar wil wel het beeld nuanceren dat jongeren zich in de cafés volgoten. "Ze namen flessen drank mee in hun rugtassen. Ze bestelden een cola en deden er dan zelf wodka of Bacardi in", legt een woordvoerder uit. 

'Niet te controleren tijdens drukte'

Hij vindt het terecht dat de tieners moeten boeten, maar niet dat de cafés nu ook de portemonnee moeten trekken. "Het was het drukste weekend van het jaar. Een ondernemer kan dan niet alles controleren. "Bovendien zijn in het centrum ook geen toegangscontroles. De jongeren gaan op in de menigte."

Tekst loopt door na de foto.

Feest in de Haltestraat - Foto: NH / Michael van der Putten

Volgens de horecabond is de gemeente medeplichtig aan het alcoholmisbruik onder de minderjarigen. "Na de controle in juli hebben we de gemeente aangeboden om mee te werken aan het 'NIX18-project'. Daar is zelfs subsidie voor. Dan kunnen horecaondernemers leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze drank schenken aan jongeren en hoe ze daar alerter op kunnen zijn. Maar we hebben nooit een reactie ontvangen. Als het project wel was doorgegaan, dan was dit niet gebeurd." Haarlem werkt op dit moment wel mee aan een NIX18-project. 

De horecaondernemers die in de fout zijn gegaan kunnen nu bezwaar maken tegen de opgelegde boetes. Eind oktober volgt er ook een gesprek met de gemeente. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]