Ga naar Content

Dit jaar kiest Telstar niet voor het regenboogshirt, maar een andere uiting: "Waar iedereen achter staat"

Al vele jaren speelt Telstar rond Coming Out Day in een speciaal ontworpen tenue voor meer gelijkheid en acceptatie op en rondom het voetbalveld. Zo speelden de Velsenaren vorig jaar in een regenboogshirt in het kader van 'Telstar All Together'. Dat zorgde toen voor ophef, omdat vier spelers van de Witte Leeuwen niet in actie wilden komen. "Er niets aan doen is geen optie", laat Telstar-directeur Leon Annokkée weten. "Alleen doen we het dit jaar op een andere manier." 

Telstar spelend in het regenboogtenue - Foto: PRO SHOTS / Sonny Lensen

"Deze keer moet iedereen binnen de club achter ons statement staan", laat Leon Annokkée weten. De algemeen directeur van Telstar vond dat er vorig jaar te veel nadruk lag op het 'regenboogshirt'. "Het is veel groter dan alleen het shirt. Net zoals vorig jaar hebben we daar nu ook over gesproken met de spelersraad."

Een jaar geleden weigerden Zakaria Eddahchouri, Leonardo Rocha de Almeida, Mohammed Tahiri en Alae-Eddine Bouyaghlafen te spelen in het speciaal ontworpen regenboogshirt. De toenmalige trainer Mike Snoei kon daardoor in de thuiswedstrijd tegen TOP Oss niet beschikken over het viertal. 

Tekst loopt verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wanneer Telstar dit seizoen uiting geeft aan gelijkheid en acceptatie wil Annokkée nog niet zeggen. Morgen is het Coming Out Day, maar de Telstar-preses laat weten dat het niet aankomend weekend gebeurt tijdens en rondom de thuiswedstrijd van Telstar tegen De Graafschap. "Net als vorig jaar doen we dat een aantal weken na Coming Out Day. Wel wappert er morgen een regenboogvlag bij het stadion." 

"De intentie is wel om het ook dit jaar te doen via het shirt"

algemeen directeur Leon Annokkée

Annokkée: "Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Daar willen we ook dit jaar ook graag invulling aan geven. Intern is dat inmiddels wel duidelijk, maar we moeten het idee nog overleggen met de shirtsponsoren. De intentie is wel om het ook dit jaar te doen via het shirt, alleen niet met een regenboog erop. We willen vooral uitdragen dat voetbal voor iedereen is en dat kan op meerdere manieren."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

FC Volendam en Telstar maken met regenboogtenue statement voor LHBTI-acceptatie (vlnr: Pieter de Waard, Louis van Gaal, Jan Smit) - Foto: FC Volendam

"We zijn dit jaar wat dieper op de materie ingegaan met de spelersraad", laat Annokkée weten. "Waarbij het niet alleen gaat om het shirt. We willen dezelfde lijn volgen als die van de KNVB."

De nationale voetbalbond spreekt over 'Ons voetbal is voor iedereen'. Een plan dat de KNVB in 2020 startte en dat staat om racisme en discriminatie in het voetbal te bestrijden.

Sinds 2009 is Coming Out Day in Nederland op 11 oktober, dus morgen. Deze dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn. Ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of geslachtskenmerken.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52