Ga naar Content

Hardloper Stan Niesten heeft geen geld voor stage in Kenia, woont nu in speciale hoogtetent

Waar veel professionele hardlopers regelmatig de bergen rond Kenia intrekken voor een hoogtestage, kiest de Beverwijkse atleet Stan Niesten voor een aanpak dichter bij huis. Hoogtestages zijn duur, dus bootst hij die omstandigheden de komende maand thuis maar na: in een hoogtetent in zijn woonkamer. NH ging bij hem op bezoek. 

Stan Niesten bereidt zich met hoogtetent voor op marathon - NH Nieuws

Het lijkt misschien op een voortent van een camper, maar niets is minder waar. Ruim twaalf uur per dag sluit Niesten zich op in zijn hightech hardloopgadget, allemaal bedoeld voor een paar minuten tijdwinst op de marathon.  

De tent is gevuld met ijle lucht, wat zijn lichaam stimuleert om extra rode bloedcellen aan te maken. Die zorgen voor een betere zuurstofopname, wat zijn sportprestaties zou kunnen verbeteren. "Veel atleten gaan hiervoor op hoogtestage, maar dat is erg duur. Deze tent bootst hetzelfde effect na", legt hij uit. 

Hoewel de hoogtetent van zo'n tweeduizend euro ook niet bepaald goedkoop is, kan hij de tent wel vaker gebruiken. En niet onbelangrijk: hij kan in Nederland blijven, dus hij kan gewoon doorgaan met werken. 

Erop of eronder

Niesten heeft een duidelijk doel: twee minuten sneller zijn dan tijdens zijn vorige marathon (2:10.10). Voor hardloopleken lijkt dat misschien een kleine verbetering, maar op het topniveau waar Stan rent, is dat een gigantisch verschil. "Twee minuten kunnen bepalen of je tot de Europese top behoort of niet. Het niveau stijgt voortdurend, en het gaat om zulke details."

Daarom begint hij vroeg met zijn strikte trainingsregime in aanloop naar de marathon van Sevilla, die in februari plaatsvindt. "Dit is de eerste keer, later doe ik het nog een keer, en vanaf december ligt de volledige focus erop. Door een blessure eerder dit jaar heb ik deze aanpak echt nodig om weer op topniveau te komen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]