Ga naar Content

Betaalbaarheid is een rekbaar begrip op de Affordable Art Fair

Beginnende kunstverzamelaars of liefhebbers met net wat minder geld kunnen dit weekend weer terecht op de Affordable Art Fair. In de Kromhouthal in Amsterdam-Noord staan 65 galeries met kunstwerken van maximaal tienduizend euro. Maar er zijn ook al originele kunstwerkjes van 150 euro. "Kunst is emotie, daar kun je eigenlijk geen prijskaartje op plakken", aldus kunstenares Hanne Arend. 

affordable art fair - NH Nieuws

Een vader en zijn volwassen dochter lopen door de Kromhouthal en staan stil bij een abstract schilderij met veel stippen.  Ze kijken enthousiast naar het kunstwerk en checken de prijs:  vierduizend euro. Op de vraag aan de dochter wat haar budget is, wijst ze naar haar vader. "Hij bepaalt het budget", lacht ze. "Maar ik mag kijken wat ik mooi vind en dan gaan we daarna kijken of het past." Vader is het met haar eens. "Als het werk mooi is dan komen we er met de prijs wel uit."

Bezoekers bij betaalbare kunst - Foto: NH Media

Galeriehouder Martijn Wanrooij beaamt dat 'betaalbaar' een rekbaar en relatief begrip is. Hij staat bij een groot kunstwerk waarop een villa en palmbomen te zien zijn. Het kost iets meer dan achtduizend euro. Zijn stand hangt vol met mooie werken die allemaal wel duizenden euro's kosten. Daarnaast heeft hij een wand waar een aantal kleine schilderijtjes hangen waarop roze en blauwe hondjes te zien zijn. "Deze kosten rond de 350 euro", zegt hij "Dus daar beginnen we en we eindigen bij de tienduizend."

Een van de goedkoopste werkjes op de beurs: 300 euro - Foto: NH Media

Veel galeriehouders hebben een mix van dure en goedkopere werken opgehangen in hun stands. Kunst mag ook best wat kosten. Er zit bloed, zweet en vaak heel veel werktijd in. "Er komen soms jonge stelletjes en die hebben gespaard voor iets moois in hun nieuwe woning," vertelt de gastvrouw van Rep Ringel Art. "En op deze beurs gaan ze dan samen iets moois uitzoeken. Dat mag dan toch ook best wat kosten, want het is ook de bedoeling dat je er lang plezier van hebt."

Een kunstontstopper van 500 euro - Foto: NH Media

De Affordable Art Fair in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord is nog het hele weekend te bezoeken. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.