Ga naar Content

Streep door traditionele Nieuwjaarswedstrijd HFC tegen ex-internationals

De traditionele Nieuwjaarswedstrijd van Koninklijke HFC tegen de ex-internationals gaat begin januari niet door. Reden is de ingrijpende verbouwing van het clubhuis van de amateurclub uit Haarlem. 

De selectie van de ex-internationals van 2023 voor de Nieuwjaarswedstrjd tegen HFC - Foto: NH Sport/Edward Dekker

Om die reden speelt HFC, dat met het eerste elftal uitkomt in de tweede divisie, dit seizoen al haar thuiswedstrijden niet aan de Spanjaardslaan maar een paar kilometer verderop bij RCH in Heemstede.

Lees verder onder de video. 

Koninklijke HFC heeft weinig reden tot klagen als gast bij RCH in Heemstede - NH Sport / Frank van der Meijden

Vanwege de sloop van het oude clubhuis, staat er een tijdelijke strandtent op het hoofdveld van HFC, waardoor de overige teams van de club wel gewoon hun wedstrijden op het eigen complex kunnen afwerken. Het hoofdveld is niet beschikbaar.  

"We vinden het heel erg jammer", zegt Emiel Turlings van Koninklijke HFC. "Zeker omdat we net aan de hernieuwde samenwerking met de KNVB zijn begonnen, komt het heel ongelukkig uit. Alleen kunnen we alle mensen niet ontvangen op de manier waarop we dat zouden willen."

"De Nieuwjaarswedstrijd hóórt aan de Spanjaardslaan"

Emiel Turlings, Koninklijke HFC

Volgens Turlings is er nagedacht over het alternatief om het evenement naar RCH te verplaatsen, maar is daar bewust niet voor gekozen. "We zijn heel blij met RCH, maar dat zou een te grote operatie worden. Bovendien vinden we ook dat de Nieuwjaarswedstrijd hóórt aan de Spanjaardslaan."

Traditie sinds 1923

De Nieuwjaarswedstrijd tussen Koninklijke HFC en het voormalige Oranje wordt al sinds 1923 gespeeld. Aanvankelijk elk jaar op 1 januari en sinds 2009 op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar. 

Het is niet voor het eerst dat het traditionele duel niet doorgaat. Vanwege corona ging er in 2021 en 2022 een streep door de wedstrijd. In een verder verleden gooiden het slechte weer, een spelersstaking en een brand roet in het eten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er evenmin gevoetbald. Van de 89 voorgaande ontmoetingen won HFC er 25 en gingen 49 duels verloren.   

Oranje Leeuwinnen

Vroeger troffen de oud-profs het eerste elftal van HFC, maar omdat die ploeg steeds vaker veel fitter en te sterk bleek, is dat veranderd. Sinds 2015 voetbalt Oranje tegen de HFC Legends, een verzameling oud-spelers van de amateurclub. Verder maken sinds 2019 ook de voormalig Oranje Leeuwinnen hun opwachting in Haarlem.

Tekst gaat verder onder de samenvatting van 2024.

Samenvatting Nieuwjaarswedstrijd HFC - ex-internationals 2024 - NH Sport/Erik-Jan Brinkman

In principe staat de eerstvolgende Nieuwjaarswedstrijd voor begin 2026 op het programma, al houdt Turlings een slag om de arm. "De bouw van het nieuwe clubhuis duurt een hele tijd. Bij bouwplannen weet je het nooit helemaal zeker, maar we hopen de volgende editie te gaan redden. We zijn er namelijk juist trots op dat de Nieuwjaarswedstrijd, weer of geen weer, bijna altijd doorgaat." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52