Ga naar Content

Hoornse steekpartij verwoest in drie minuten tijd meerdere levens: "Was ik maar dood"

Tegen een 41-jarige D. G. uit Zaandam heeft justitie een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Zij willen hem hiermee straffen voor een steekpartij die vorig jaar november in een huis in Hoorn plaatsvond en die het leven van verschillende mensen voorgoed veranderde. Het slachtoffer - de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw - overleefde de aanval, omdat hij ternauwernood zelf het ziekenhuis wist te bereiken. 

Het slachtoffer had drie steekwonden - Foto: Adobe Stock

Slechts drie minuten was G. in het huis aanwezig, maar het korte bezoek aan de woning van zijn ex-vrouw en zijn kinderen heeft grote gevolgen. Het slachtoffer had op dat moment een relatie met de ex-vrouw van G. 

Wat vorig jaar op 21 november begon met een woordenwisseling tussen de twee mannen, eindigde enkele momenten later in een steekpartij. Het slachtoffer werd meerdere keren gestoken en overleefde het incident maar ternauwernood. 

Zelfverdediging, of niet?

Zelfverdediging, vindt G. "Hij was heel groot, een forse man. Hij begon met slaan en zat even later bovenop mij. Toen zag ik in mijn ooghoek een broodmes op de grond liggen en dat heb ik gepakt. Ik herinner mij dat ik hem twee keer heb 'geprikt', om hem van mij af te krijgen. In een reflex. Het werd zwart voor mijn ogen. Het was niet mijn bedoeling om hem iets aan te doen." 

Het slachtoffer, een man van 107 kilo met 11 jaar kickbokservaring, verklaarde dat de Zaandammer een mes pakte en begon te steken terwijl hij nog op een stoel zat. Toen hij wilde vluchten, werd hij nog in zijn rug gestoken. Een poging hem ook in zijn been te steken mislukte, omdat de motorbroek van het slachtoffer sterk genoeg bleek. De ex-vrouw had gezien dat het slachtoffer zich had verweerd door de stoel in de lucht te houden, zo verklaarde ze.  

Slagaderlijke bloeding en een klaplong

Het slachtoffer werd in totaal drie keer gestoken: in rug, oksel en buik. Hij vluchtte, verliet op sokken het huis en reed snel met zijn bestelbus naar het ziekenhuis in Hoorn. Hij was door een slagaderlijke bloeding liters bloed verloren en kampte onder meer met een klaplong. Artsen verklaarden dat het niet veel had gescheeld, of hij was aan de steekpartij overleden.  

Het slachtoffer was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak in Alkmaar. "Hij zit er helemaal doorheen", zei zijn raadsvrouw. Ze las namens hem een slachtofferverklaring voor. "Ik ben mijn werk kwijt, mijn huis en mijn relatie is stukgelopen. Ik heb geen vaste plek om te wonen, verblijf dan weer in een chalet en dan weer in een stacaravan." Hij eist ook een schadevergoeding van in totaal 45 duizend euro. 

"Vaak denk ik: het liefst was ik dood gegaan"

Slachtoffer van steekpartij in Hoorn

Zijn toekomst is onzeker geworden, geeft hij aan. "Dat zorgt voor een gevoel van waardeloosheid. Ik wil graag geholpen worden aan mijn psychische problemen die ik hierbij heb opgelopen, maar daar heb ik geen geld voor. Vaak denk ik: het liefst was ik doodgegaan." Het slachtoffer wil ook een contactverbod, omdat hij bang is voor een afrekening. "Daar hoeft hij echt niet bang voor te zijn", verzekerde de verdachte. 

'Totaal willekeurig slachtoffer'

De officier van justitie benadrukte de ernst van de situatie. "Het slachtoffer moest de ziekelijke jaloezie van deze man bijna met de dood bekopen. Omdat hij ook na de scheiding de controle wilde houden over zijn ex-vrouw. En omdat de verdachte niet wil dat er andere mannen in de buurt van zijn kinderen komen. De verdachte liep potentieel levensbedreigend letsel op en mag blij zijn dat het zo afliep. En waarom? Hij is een totaal willekeurig slachtoffer."

De Zaandammer wordt poging tot doodslag verweten en er werd zes jaar gevangenisstraf geëist. Zijn advocaat vond dat er teveel door een 'eerwraak-bril' werd gekeken, hoewel die term niet werd gebruikt door het OM. "Zo van: 'Daar is weer zo'n boze Turkse meneer, het zal wel eerwraak zijn'. Dat stempel past hem niet."

De advocaat vond een celstraf van 2 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, passend. Over twee weken is de uitspraak. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]