Ga naar Content

Kroegbaas baalt van boete voor serveren alcohol aan minderjarigen tijdens F1 in Zandvoort

Horecaondernemer Ron Brouwer baalt. In zijn kroeg werd tijdens het Formule 1-weekend alcohol geschonken aan minderjarigen en dat leverde hem (en tien andere kroegbazen) een boete op. "Terwijl ik er alles aan heb gedaan om dit te voorkomen."

"Ik vind het een hele lage actie", vertelt Brouwer. Hij doelt op het inzetten van minderjarige mystery guests tijdens het Formule 1-weekend in augustus in Zandvoort. De jongeren moesten van de gemeente testen of ze alcohol kregen bij de verschillende horeca. Dat lukte in elf gevallen. 

'Buiten twee biertjes besteld'

"Het krioelde hier van de jeugd die dagen. Ik heb de beveiliging gevraagd om ze allemaal weg te sturen. Later zijn twee anderen er blijkbaar doorheen geglipt en dat vind ik heel jammer", sombert Ron. "Ze hebben twee biertjes besteld bij één van de buitentaps."  

Tekst gaat verder onder de foto.

Een DJ draait in de Haltestraat tijdens de Formule 1 in Zandvoort - Foto: NH Media

"Zo'n controle doe je toch niet tijdens zo'n ontzettend druk weekend? Dat doen ze tijdens carnaval in bijvoorbeeld Breda toch ook niet?", vraagt Ron zich hardop af. "Ik vind het echt een vorm van uitlokking."

'Waren ze wel minderjarig?'

Als hij het niet vertrouwt, dan vragen hij of zijn collega's altijd of de jongere zich kan legitimeren. "Dat is dat weekend ook gebeurd. Deze twee moeten er ouder dan 18 hebben uitgezien. Dat kan niet anders", vervolgt Ron. Hij geeft een voorbeeld hoe hij één van die dagen te werk is gegaan. 

"Ik zag een oudere jongen iets van twaalf bier bij ons bestellen en die liep naar een groep met allemaal jeugd. Ik heb hem tegengehouden en we kregen daar nog ruzie over. Ik heb 'm gezegd dat ze best wat mochten drinken, als ze zich allemaal konden legitimeren." Hij heeft veel drinkende jeugd gezien die dagen in de Haltestraat. "Ze stonden allemaal bier te drinken. Ze namen het ook gewoon van huis mee."

Tekst gaat verder onder de foto.

Feest in de Haltestraat - Foto: NH / Michael van der Putten

De boete bedraagt ruim 1.500 euro. "Natuurlijk, je baalt als een stekker. Maar ik ben nog nooit op mijn vingers getikt. Ze hadden me ook gewoon een waarschuwing kunnen geven", vertelt Ron. "Volgens de gemeente zouden ondernemers van tevoren op de hoogte zijn gesteld dat er controles aan zouden komen. Dat is niet waar, dat is niet gebeurd."

Bezoek handhaving

Een week na de Formule 1 komen een paar handhavers op bezoek bij het café van Ron. "Ze vertelden met een 'big smile', waar iedereen bij zat, dat ik alcohol had geschonken aan minderjarigen. Zo ga je toch niet met elkaar om?" De horecaondernemer vindt het heel ongepast, vertelt hij. "Had me dan even apart genomen. Nu werden de bargasten ook nijdig. Vind je het gek? Ik ben echt over de zeik door deze hele gang van zaken."

Ron kan nog bezwaar maken tegen de opgelegde boete. Dat gaat hij zonder twijfel doen. "De manier waarop dit is gegaan is echt heel raar. Het was stervensdruk en we hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Daar ben ik altijd streng in. Ik kan als bewijs WhatsApp-berichten laten zien waarin ik de organisatie van het racefestival schrijf dat hun beveiligers de jeugd moeten wegsturen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]