Ga naar Content

Huisarts verdacht van mishandeling partner, ex-vrouw en kinderen, man aangegeven door zijn moeder

De 39-jarige huisarts en oud-politicus Jim de V. uit Naarden stond vandaag voor de rechter omdat hij zijn ex-vrouw, twee kinderen en huidige partner jarenlang zou hebben mishandeld. Ook zou hij meerdere malen hebben gedreigd zijn gezin te vermoorden. Uiteindelijk heeft de moeder van de verdachte aangifte gedaan tegen haar zoon. 

Foto: Adobe Stock

"Ik beroep me op mijn zwijgrecht", was het enige commentaar dat de Naarder huisarts Jim de V. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Waar hij tijdens een eerste zitting in maart nog vaak geëmotioneerd reageerde en meewerkend overkwam, keek hij nu de gehele zaak strak voor zich uit en gaf hij weinig openheid. 

De V. wordt verdacht van het fysiek mishandelen van zijn ex-partner en huidige vriendin. Daarnaast staat hij ook terecht voor het psychisch mishandelen van zijn twee kinderen, destijds tussen de 1 en 4 jaar oud. De arts zou zijn toenmalige vrouw vrijwel dagelijks hebben geslagen, geschopt en geknepen in het bijzijn van de kinderen. Ook dreigde hij de familie te vermoorden en zichzelf te doden, 'als de vrouw niet zou doen wat hij zegt'. Bij de ex-vrouw en de kinderen zou PTSS geconstateerd zijn.

"Ik ben bang voor de veiligheid van alle mensen om hem heen. Als hij in het nauw wordt gedreven is hij tot alles in staat"

Moeder verdachte

Volgens de ex-partner dwong de verdachte haar om hem als huisarts te nemen en zou zij verplicht bepaalde medicijnen moeten slikken, wat ze zelf niet wilde. Eén voorval werd tijdens de rechtszaak wat uitgebreider besproken. De rechter leest uit de aangifte van zijn ex: "Op een nacht kregen we ruzie, de baby was aan het huilen en ik had hem vast. Hij trok de baby uit mijn handen, duwde mij op de bank, sloeg mij en hij ging op mijn hoofd zitten. Ik kroop weg en ging in een hoekje zitten. Daar schopte hij mij nog zo'n acht keer, zo hard als hoe je tegen een voetbal trapt." 

De huisarts schudde tijdens de verklaring voortdurend zijn hoofd. Wanneer de rechter hem iets vroeg, beriep hij zich op zijn zwijgrecht of verwees naar oude verklaringen. Eerder ontkende hij een groot deel van de feiten. Ze zouden in een vechtscheiding zitten en daarom zouden er wel eens dingen 'mis zijn gegaan, maar niet zoals de vrouw dit omschrijft'. 

Ruzie in de auto

Een ander voorval waar uitgebreider bij werd stilgestaan ging over de huidige vriendin van De V. Hij zou haar bij een ruzie in de auto hard op haar neus hebben geslagen, waarbij er veel bloed op de stoelen terechtkwam. Later die dag, toen ze langsging in het ziekenhuis, vertelde ze tegen de arts dat ze ergens tegenaan gebotst was. De arts geloofde dit niet.

Opvallend is dat niet de vrouw zelf, maar de moeder van Jim de V. hiervan aangifte heeft gedaan. Ze maakte zich zorgen over zijn gedrag, verklaarde ze. "Iedereen in zijn omgeving geeft aan dat hij narcistisch en psychopathisch gedrag vertoont. Met name tegenover vrouwen. Ik ben bang voor de veiligheid van alle mensen om hem heen. Als hij in het nauw wordt gedreven is hij tot alles in staat."

Video

Daarbovenop kwam nog een video die werd getoond tijdens de zitting. Het zou één van de vele video's in handen van het Openbaar Ministerie zijn.

Daarin is de huidige partner van De V. te zien in een shirt en een onderbroek. Ze ziet er angstig uit, huilt en loopt heen en weer in de woonkamer. De verdachte filmt haar terwijl ze rondloopt en roept dingen naar haar. "Je zei dat je dit niet meer zou doen", vertelt de vrouw in paniek. Aan het eind van de video is te zien hoe hij haar in haar gezicht slaat. Daarna filmt hij zichzelf: "Zie je, nu staat het op beeld!" zegt hij in de camera.

De nieuwe vriendin van De V. ontkent de psychische en fysieke mishandelingen. Ze zegt alleen te zijn geslagen tijdens het incident in de auto. Ze gaan nu naar een relatietherapeut om problemen samen op te lossen. Volgens de advocaat van de verdachte was het een idee van de therapeut om te filmen op het moment dat ze ruzie hadden. 

Persoonlijkheidsstoornis 

Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat de verdachte een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Dat zou mogelijk de reden kunnen zijn dat hij zijn agressie soms niet onder controle heeft. "We zien een doorwerking van de stoornis op de feiten", staat er in het rapport. "Deze kunnen dan verminderd aan de verdachte worden toegerekend."

Het Openbaar Ministerie ging daarin mee. Wel zegt de officier dat ze het hem extra zwaar aanrekende dat hij huisarts is. "De samenleving dient te kunnen vertrouwen op de integriteit van een arts. Denk aan een vrouw die advies inwint bij haar dokter omdat ze wordt mishandeld door haar partner. Dat is onvoorstelbaar." Ze zei dat ze niet inziet hoe hij weer als arts aan de slag kan gaan, maar dat zij daar niet over gaat.

"Verdachte en zijn ex hadden al jarenlang een relatie. Zo'n 11 jaar later deed ze pas aangifte, toen ze in scheiding lagen."

Advocaat Jim de V.

Verder wees ze De V. erop dat ze het idee had dat hij zich met name druk maakt om zijn bedrijf en zijn imago. "Je wilt het liefst niets publiekelijk, ook vandaag. Want 'dat is slecht voor je praktijk'. Maar zo werkt dat natuurlijk niet."

De V. moet - als het aan het Openbaar Ministerie ligt - een gevangenisstraf van 250 dagen waarvan 141 voorwaardelijk krijgen, met een proeftijd van drie jaar. Hij heeft al 109 dagen in voorarrest gezeten, wat betekent dat hij niet meer terug de cel in zou moeten. Ook krijgt hij een taakstraf en moet hij worden behandeld voor zijn stoornis. 

Verdediging

De advocaat van de verdachte kreeg hierna nog het woord. Volgens haar klopte er veel niet aan het verhaal van de ex-partner en twijfelde ze aan haar geloofwaardigheid. "Verdachte en zijn ex hadden al jaren een relatie. Zo'n 11 jaar later deed ze pas aangifte, toen ze in scheiding lagen. Dat kwam haar waarschijnlijk goed uit, omdat ze ruzie hadden over de kinderen." 

Wel zei de advocaat dat De V. erkent dat hij op bepaalde momenten te ver is gegaan. "Ze zaten op elkaars lip. Hij had veel stress vanwege zijn praktijk en na de geboorte van zijn tweede zoon. Dat ontkent hij niet."

Over twee weken, op 25 oktober, doet de rechtbank uitspraak in de zaak. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]