Ga naar Content

'Leeg dorp' Westzaan heeft nu een markt dankzij Ria

Ria Koekenbier uit Westzaan heeft het voor elkaar gekregen om een wekelijkse boerenmarkt te organiseren in haar dorp. Hij staat er nu vijf weken en als het aan de bezoekers van de koffietafel ligt is het een blijvertje. "Dit is ook voor de gezelligheid, het is een dorpsgebeuren."

Foto: NH

Het idee voor een boerenmarkt ontstond afgelopen voorjaar. "Ik loop hier altijd met de wandelclub een uurtje in de rondte. Toen bedacht ik me: 'waarom is er hier geen markt? Ik wil een markt'", aldus Koekenbier.

Maar bij de wandelclub waren ze sceptisch. "'Dat lukt je nooit!', zeiden ze." Koekenbier besloot zich niks aan te trekken van haar wandelpartners en peilde de belangstelling voor een boerenmarkt op Facebook. Toen ze alleen maar enthousiaste reacties ontving, ging ze aan de slag. "Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken."

Geen telefoonhoesjes

Het was aanvankelijk best een uitdaging om mensen te vinden die op de markt wilden staan, maar nu het goed loopt, gaat het steeds beter. Koekenbier lacht: "Ik krijg zelfs reacties van mensen die zeggen: 'Ik wil ook graag meedoen', maar op dit moment heb ik geen beschikbare plekken meer. Ik mag namelijk maar vijf standplaatsen vullen." 

Wil ze dat de markt groter wordt? "Nee, dat zie ik niet zitten. Bovendien heb ik geen behoefte aan al die telefoonhoesjes en plastic rommel. Ik focus me alleen op echte levensbehoeften."

Tekst loopt door onder de foto's.

Een mevrouw die net spruitjes en aardappelen heeft gehaald is tevreden over de markt. "Ik vind het geweldig, ik hoop dat-ie blijft!" Een andere mevrouw komt uit Amsterdam en is het wat groter gewend. "Eerlijk? Ik vind het niks. Een boerenmarkt, daar heb ik niks mee."

Ria lacht erom; ze kan het niet helpen dat de markt niet zo groot is. Wat ze heeft bereikt maakt nu al trots. "Wat ik ook zo leuk vind: we hebben hierachter seniorenwoningen. Die mensen hebben helemaal niks, want Westzaan is een 'leeg dorp'. Nu kunnen ze zelf met de rollator – zonder hulp – een boodschapje doen. Leuk toch?"

De proefperiode van vijf weken is verlengd tot eind november. Ria is nu bezig om een vergunning voor nog eens drie maanden erna te regelen bij de gemeente. Ze heeft goede hoop dat dat gaat lukken. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]