Ga naar Content

Rennen, zweten, beuken: HYROX is een fitnesswedstrijd voor alle niveaus

De RAI is dit weekend het strijdtoneel van een massafitnesscompetitie. 12.000 atleten - van beginners tot professionals - meten hun krachten op de vierde Amsterdamse HYROX. Titelverdediger en HYROX-kampioen Robert van Herk leidt ons rond. 

Vijfde HYROX in de RAI - NH Nieuws

Je moet het zien in als een hybride sport, zegt Robert van Herk. "Het is een combinatie van hardlopen en fitness, in 2017 ontwikkeld in Duitsland." Het idee was zo een grote doelgroep aan te spreken.

Getuige de stampvolle RAI is dat in Nederland in elk geval aardig gelukt. In Amsterdam zijn dit weekend 12.000 HYROX-beoefenaars. Er zijn dit jaar ook nog andere edities in Nederland en België, waar samen in totaal 50.000 sporters worden verwacht.

Titelverdediger

Van Herk ziet het tevreden aan. Sinds dit jaar is hij HYROX-ambassadeur en maakt hij anderen enthousiast voor de sport. Hij loopt ontspannen door de RAI, en alleen de talloze begroetingen en high fives die hij uitdeelt verraadt dat hij statuur geniet binnen het HYROX-wereldje: Van Herk noteerde vorig jaar de snelste tijd in de RAI en is dus titelhouder.

Robert van Herk - Foto: NH Media

"Het gaat inderdaad best goed", geeft hij desgevraagd toe met een lichte grijns. "In juni ben ik wereldkampioen geworden in mijn leeftijdsgroep in de doubles, dus samen met een partner. En gisteren heb ik hier het wereldrecord gelopen." Helaas ging hij daarna à la Sven Kramer de mist in: Van Herk meende dat hij na zijn achtste en laatste ronde nog niet klaar was, en liep nóg een ronde. "Toen ging het wereldrecord weer van het bord," zegt Van Herk. Dan, lichtjes onderkoeld: "Dat is wel jammer."

Acht kilometer, acht oefeningen

Die achtste oefening, de wall balls, is de gevreesde afsluiting van HYROX: met een zware medicijnbal diep door de knieën, en bij het omhoog gaan de bal tegen een target gooien. Dan de bal weer opvangen, weer op de hurken, en dat dan honderd herhalingen.

 HYROX bestaat uit acht van zulke beproevingen, van elkaar gescheiden door telkens één kilometer hardlopen. Dat hardlopen gebeurt in een grote cirkel die aan de buitenranden van de hal loopt. Daarbinnen staan op acht gescheiden terreinen de apparaten en apparatuur voor de fitnessoefeningen, variërend van roeien, sled pull (het binnentrekken van een zware slee met gewichten erop), sled push (eenzelfde soort slee voortduwen) en de eerder genoemde wall balls.

Lage drempel

Al met al geen kattenpis. Toch trekt het niet alleen maar doorgewinterde atleten aan, zegt Van Herk. "Het is laagdrempelig, maar wél uitdagend. Dat maakt dat het heel snel enorm populair aan het worden is."

Anders dan in de apparaten van de sportschool zullen deelnemers zich volgens de ambassadeur niet gauw vervelen. "Een race loopt elke keer weer anders dan je denkt." Desalniettemin kan een goede voorbereiding zeker lonen, zegt de titelhouder. "Leer de route vooraf uit je hoofd, zodat je weet waar alles is. En let op je ademhaling, dat helpt je om rustig te blijven."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]