Ga naar Content

Pont Nieuwe Meer stopt door einde subsidie: "Alles wordt wegbezuinigd"

Tientallen liefhebbers van de pont die op de Nieuwe Meer van de Oeverlanden naar het Amsterdamse Bos vaart, hebben vanmiddag geprotesteerd. Ze hopen dat de gemeente Amsterdam nog terugkomt op het besluit om de subsidie te stoppen.

Het protest was georganiseerd door stadsdeel-commissielid Reina van Zwoll (De Groenen Basis Piraten). "Fietsers en wandelaars beseffen dat dit een recreatief gebeuren is met een gouden randje eromheen", zei ze tegen de deelnemers aan het protest. 

Tekst gaat door onder de foto's 

"Het gaat erom dat alles wordt wegbezuinigd waar de gemeenteraad zelf geen behoefte aan heeft", zei een man die op muzikale wijze mee demonstreerde. Een ander: "Dit is een onderdeel van de beleving van het Amsterdamse Bos, de Oeverlanden. Het verbindt ook het Amsterdamse Bos met de Oeverlanden."

De gemeente subsidieerde de pont voor een bedrag van 50.000 euro, maar gaat daarmee stoppen. Een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst (Vervoer) laat weten dat de gemeente niet meer 'met gemeenschapsgeld' wil bijbetalen aan een 'recreatief pontje', mede omdat een andere pont wel zonder subsidie vaart. 

Reactie woordvoerder wethouder Melanie van der Horst

Op de Nieuwe Meer varen twee recreatieve pontjes, pontje Ome Piet en pontje Nieuwe Meer. Pontje Nieuwe Meer vaart sinds 1990 met een financiële bijdrage van de gemeente. We hebben daar nog eens naar gekeken en vinden dat we niet met gemeenschapsgeld zouden moeten bijbetalen aan een recreatief pontje. Zeker omdat Pontje Ome Piet wel zonder gemeentelijke bijdrage vaart. Vorig jaar hebben we pontje Nieuwe Meer voor het laatst ondersteund, zodat de schipper de tijd had zich voor te bereiden om zonder steun van de gemeente te varen.

Die verklaring leidt tot verbazing bij de liefhebbers van de pont. Pontje Ome Piet is namelijk veel kleiner, vaart niet in De Nieuwe Meer maar net daarbuiten in Badhoevedorp en legt ook een veel kortere afstand af. "Dus dat is gewoon geen goede conclusie", concludeert Van Zwoll. "En dat vind ik erg, dat er zo'n ingrijpende beslissing wordt genomen aan de hand van foute informatie."

Reder Tim Klijn zegt dat het zonder de subsidie van de gemeente einde verhaal is. Hij stelt dat zelf 50.000 euro ophalen onmogelijk is. "Dan zal de overtocht naar 5 of 6 euro moeten gaan, en ik denk dat er dan geen klant komt om de overtocht te doen." Ook advertenties op de boot ziet hij niet zitten. Daarmee was het vandaag de laatste dag dat de pont op de Nieuwe Meer te zien was, tenzij de gemeente dus toch besluit om de subsidie wel te blijven geven.

Oppositie probeert pont te behouden

De SP heeft eerder al een voorstel ingediend om te onderzoeken hoe de pont toch nog kon blijven, maar dat voorstel leidde niet tot een meerderheid van de gemeenteraad. Bilgin van Forum voor Democratie wil het later deze maand opnieuw proberen. Hij komt meteen met een voorstel voor dekking: als het aan Bilgin ligt, wordt er op de paar wegen rondom de Oeverlanden (waar door betaald parkeren in de rest van het stadsdeel volgens hem veel busjes worden neergezet) ook betaald voor parkeren en wordt met dat geld de subsidie voor de pont betaald.

De buurtbewoners zamelen ook handtekeningen in, de petitie wordt later aangeboden aan wethouder Van der Horst. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]