Ga naar Content

Zuidpier IJmuiden door stormschade voorlopig nog dicht

Het is voorlopig onduidelijk wanneer de Zuidpier in IJmuiden weer opengaat. Vorige week is een start gemaakt met het herstel van de schade die de eerste najaarsstorm Aitor aanrichtte. Stootranden werden 'weggebeukt' en er sloegen gaten in het asfalt. De pier is al weken voor wandelaars en fietsers gesloten.

Zuidpier IJmuiden nog enige tijd dicht na stormschade - NH Nieuws

Het werk aan de pier is aanzienlijk en aangezien het weer in het najaar vaker onstuimig is, moet het werk regelmatig onderbroken worden omdat het te gevaarlijk is. Bij windkracht 5 zijn de omstandigheden te ruig om te werken.

"De pieren zijn golfbrekers die de energie uit de golven halen voor ze het land bereiken"

Khadija Zekhnini, Rijkswaterstaat

De schade ontstond in de avond van 27 september toen een van de eerste najaarsstormen over de provincie raasde. Aan de kust, en dus ook in IJmuiden, klom de windsnelheid tot windkracht negen uit noordwestelijke richting, voldoende om de pier flink te beschadigen. 

De pieren zijn golfbrekers

"De wind kwam uit het noordwesten en dan heeft met name de Zuidpier het extra zwaar", legt Khadija Zekhnini van Rijkswaterstaat uit. De Zuidpier is de langste van de twee pieren. Die fungeren als een soort golfbreker die de eerste klappen bij een storm moeten opvangen. Zo wordt voorkomen dat sluizen en gemalen in IJmuiden bij storm direct de volle laag krijgen. "De pieren zijn golfbrekers die de energie uit de golven halen voor ze het land bereiken", legt Zekhnini uit. Bovendien zorgen de pieren ervoor dat schepen enigszins rustig en gecontroleerd het Noordzeekanaal binnen kunnen varen.

Khadija Zekhnini van Rijkswaterstaat op de Zuidpier bij IJmuiden - Foto: NH Media

Onduidelijk wanneer pier open gaat

Het herstel van de pier is een ingewikkeld klusje. Het is een onhandige plek om te komen en er moeten voor iedere wagen met materiaal steeds hekken geopend en gesloten worden om te voorkomen dat wandelaars toch de pier op glippen. Daarnaast heeft de ergste schade zich voorgedaan aan de kop van de pier en die kan vol in de wind liggen. Dat maakt het werken daar onaangenaam en gevaarlijk. Het is moeilijk te zeggen wanneer de pier weet geopend wordt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]