Ga naar Content

Houtduif zorgt voor kostenexplosie: Noord-Holland draait op voor miljoenen aan schade

De provincie Noord-Holland staat de komende jaren voor een grote financiële uitdaging. Er moet namelijk aanzienlijk meer geld worden vrijgemaakt om schade aan landbouwgewassen door vogels te vergoeden. Vooral de houtduif, die gewassen zoals broccoli, bloemkool en sla aantast, zorgt voor flinke problemen.

Houtduiven - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Naar schatting zal er 7,5 miljoen euro moeten worden uitgekeerd voor de schade die de houtduif aanricht, wat een stijging van 6 miljoen euro is in vergelijking met 2023. Dat meldt het ANP.

In 2023 werd in totaal ruim 15 miljoen euro uitgekeerd voor faunaschade in Noord-Holland, wat bijna 30 procent meer was dan het jaar daarvoor. Voor 2025 is in de provinciale begroting zelfs 23 miljoen euro gereserveerd. Tien jaar geleden bedroeg dit bedrag nog slechts 5 miljoen euro.

Een kostenexplosie

PvdA-Statenlid Tino Wallaart noemde de situatie "een kostenexplosie" omdat er geen vaste limiet is voor de uitgaven. Ook D66-Statenlid Sijmen Mülder benadrukte de noodzaak om in te grijpen en sprak over "een groot lek" in de financiering.

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer bevestigde tijdens een vergadering dat de forse stijging naar 23 miljoen euro terecht vragen oproept. Volgens Beemsterboer is de stijging grotendeels te wijten aan een recente uitspraak van de Raad van State, die het lastiger maakt om de houtduivenpopulatie te beheersen door middel van afschot. "Dat brengt ons in een lastig parket", aldus Beemsterboer. Of er moeten andere maatregelen komen om de houtduivenoverlast te beperken, of de provincie moet zich voorbereiden op verdere stijgingen in de kosten.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.