Ga naar Content

Bevrijdingspop Haarlem in gevaar, voorzitter stuurt brandbrief naar ministerie

Bevrijdingspop kan niet overleven zonder steun van het kabinet. Dat schrijven de veertien Nederlandse bevrijdingsfestivals in een brandbrief aan staatssecretaris Vincent Karremans. "Het is pijnlijk dat we zo moeten lopen leuren om geld."

Foto: Laurens Niezen / NH Nieuws

De kosten voor het organiseren van de jaarlijkse festivals zijn na corona enorm opgelopen. Bovendien vielen in 2023 veel bevrijdingsfestivals in het water door het slechte weer. Veel festivals draaien met verlies. Daarom stelde het kabinet vorig jaar 1 miljoen euro ter beschikking aan de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. 

Het nieuwe kabinet trekt die subsidie vanwege bezuinigingen weer in. Dat is slecht nieuws voor Bevrijdingspop in Haarlem. Voorzitter Bernt Schneiders: "Zonder steun van het Rijk redden we het niet meer. We zijn afhankelijk van de baromzet op de dag zelf. Het organiseren van Bevrijdingspop Haarlem kost 1 miljoen per jaar en we draaien al jaren met verlies. Die subsidie is echt hard nodig."

Subsidie gemeente moet omhoog

"We praten ook met de gemeente Haarlem", vervolgt Schneiders. "Het is duidelijk dat we het met de huidige middelen niet meer kunnen organiseren. Het risico is te groot. Stel dat het op 5 mei slecht weer is. Dan komen er veel minder mensen en valt de omzet dus weg."

De gemeente Haarlem draagt ongeveer vijf procent bij. Zo'n 50.000 euro dus. Die bijdrage moet volgens Schneiders omhoog. "Eigenlijk is het een politieke vraag. Wat heeft Haarlem voor Bevrijdingspop over? We hebben ongeveer 200.000 euro nodig, bovenop het geld dat we nu al krijgen."

"Het zou toch te gek zijn als 5 mei straks een gewone dag is?"

Bernt Schneiders, voorzitter Bevrijdingspop

Volgens de oud-burgemeester van Haarlem is het belangrijk om te blijven herdenken en de vrijheid te vieren. "Je moet ieder jaar stilstaan bij de waarde van vrijheid. Juist in deze tijd van oorlog om ons heen. Daar moet je juist de jongere generatie bij betrekken. Het zou toch te gek zijn als 5 mei straks een gewone dag is?"

Lopen leuren om geld

De veertien bevrijdingsfestivals kregen onlangs te horen dat het nieuwe kabinet de subsidie intrekt. Direct daarna is de brandbrief aan de staatssecretaris verzonden. Een woordvoerder van Karremans laat weten dat het fonds van 1 miljoen euro vorig jaar daadwerkelijk een eenmalige subsidie was.

"Het is pijnlijk dat we zo moeten lopen leuren om geld. Zeker als je kijkt naar alle andere festivals - ook in Haarlem - waar geen boodschap achter zit en waar wel veel geld naartoe gaat", besluit Bernt Schneiders. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]