Ga naar Content

Nog twee weken om de komeet te zien: zo leg je 'm het beste vast

Veel mensen in Noord-Holland zagen maandag komeet Tsuchinshan-ATLAS aan de hemel verschijnen. Liefhebbers hebben de komende twee weken nog de kans om het natuurfenomeen te spotten. Hoe doe je dat het beste?

Komeet boven de Zaanse Schans - Foto: Pieter Heine

Zaankanter Pieter Heine stond maandagavond al even wortel te schieten, toen hij na een uurtje zijn 'kometenkiek' schoot. Tussen de Zaanse molens door zag hij de 'kosmische sneeuwbal' verschijnen. 'Eindelijk', dacht hij. Al weken hield hij het kometennieuws vanuit het zuiden in de gaten, tot hij maandag het natuurverschijnsel met eigen ogen kon aanschouwen. 

En dat is bijzonder: komeet Tsuchinshan-ATLAS komt maar eens in de 80.000 jaar in de buurt van de aarde. Het object is drie kilometer groot en heeft een stofstaart van 150 miljoen kilometer lang. Hoe spot je zoiets vanaf de aarde? Een paar tips:

  1. Zoek een donkere plek
    "Zoek een donkere plek op waar je de horizon in het westen kan zien. Bijvoorbeeld op een weiland of aan het strand. Drie kwartier nadat de zon onder is, verschijnt de komeet aan de hemel," zegt Stijn de Ligt van Sterrenwacht Copernicus

  2. Handige apps
    Dan sta je op een weiland of strand, maar waar aan de hemel verschijnt die komeet nou precies? Apps zoals SkySafari of Stellarium kunnen je helpen om 'm live te lokaliseren. 

  3. Camera-instelling
    Theo Mulder van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel geeft fototips. "Zet je camera op een statief, gebruik een ISO-waarde van 800 en zet de sluitertijd op 20 seconden." Heb je geen dure camera: niet getreurd. Je kunt ook je smartphone gebruiken. Vink de nachtmodus aan, de flitsmodus uit en stel de langst mogelijke sluitertijd in. Als je een statief hebt, kun je die ook voor je smartphone gebruiken.

Lukt het niet meteen? Geen zorgen, de komeet is nog zeker tot half november waarneembaar. "Wel zal de staart iets korter worden, omdat de afstand tussen de komeet en zon wat langer wordt," zegt Mulder. 

Wat is een komeet?
Een komeet, in de volksmond ook wel een kosmische sneeuwbal genoemd, bestaat uit stof, zand en ijs en kan soms wel kilometers groot zijn. Wanneer een komeet dichter bij de zon komt, warmt het ijs op en verandert het in gas, wat leidt tot een indrukwekkende staart die altijd van de zon af wijst. Dat zagen veel Noord-Hollanders gisteren, die de komeet inclusief staart massaal hebben gefotografeerd.

Foto: Meijert de Haan

Lees ook