Ga naar Content

Hoe red je duizenden kampeerders bij grote brand? Grootschalige rampenoefening

Hoe evacueer je 6.000 kampeerders als de duinen in brand staan? Met die vraag in het achterhoofd hield de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vandaag een grootschalige rampenoefening in Bakkum. 

Camping Bakkum ligt op een kwetsbare plek. Vooral als het erg droog is, ligt brand altijd op de loer. Willemieke de Waal, directeur van de camping, heeft er een missie van gemaakt om de kampeerders hiervoor te waarschuwen. Maar wat als het toch gebeurt en de camping moet worden ontruimd?

Evacuatie

Om voorbereid te zijn op zo'n evacuatie trommelde de Veiligheidsregio meer dan honderd hulpverleners op en hulden ongeveer 250 vrijwilligers zich in de rol van slachtoffer. ''Natuurbranden zijn vooral de laatste jaren een serieus risico'', zegt Willemieke de Waal. ''Daarom is het zo belangrijk dat we met name de evacuatie oefenen.''

Geld

Krishna Taneja van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord benadrukt dat beheersing van natuurbranden een zorg is die regelmatige oefening vereist. Maar er is meer nodig. Taneja: ''Door droogte en wind is het heel moeilijk om hier een brand uit te krijgen. We hebben subsidie gevraagd aan het ministerie en krijgen ook daadwerkelijk geld om maatregelen te nemen. Zo komen er extra waterputten. Kortom, we zijn constant aan het kijken wat we kunnen doen om de risico's te verminderen.''

Of de rampenoefening goed is verlopen, kon de veiligheidsregio nog niet zeggen. Daarvoor moet eerst met alle partijen worden geëvalueerd.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]