Ga naar Content

Rechtszaak gruwelijke 'kloostermoord' vandaag van start

De Amsterdamse Elias Assaf werd in 2023 vermoord en in stukken gezaagd, in de buurt van een bedevaartsoord in Heiloo. Vandaag begint de rechtszaak tegen verdachte Emad A., ex-collega van Assaf. Dit is wat we nu weten van de ‘kloostermoord’. 

Foto: Maaike Polder / NH Media

Ergens tussen 11 en 18 april 2023 gebeurt er iets gruwelijks in een klein huisje in Heiloo. De woning behoort toe aan Onze Lieve Vrouw Ter Nood, een bekend bedevaartsoord onder katholieken.  

Bezoekers komen naar het bosrijke kerkelijke terrein voor een gebed of herdenking in een van de kapellen of een rustige wandeling. En er zijn gasten die er langere tijd logeren. Zo ook de 51-jarige Emad A. 

De van oorsprong uit Egypte afkomstige man klopt eind 2022 aan bij het voormalig klooster. Op dat moment is hij net gescheiden, verder is er weinig over hem bekend.

Over het algemeen zijn bij het bisdom mensen welkom die 'dat nodig hebben' of 'even op adem moeten komen'.

A. wordt verdacht van de moord op Assaf en het wegmaken van zijn lichaam. Vandaag worden in rechtbank Amsterdam het politieonderzoek en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken. Vandaag of anders vrijdag volgt ook de strafeis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van de verdachte, Brian de Pree, komt waarschijnlijk vrijdag aan het woord. 

"Het kan letterlijk zijn dat iemand in de kreukels ligt of in de problemen zit, aanbelt en zegt: 'Ik wil praten'. Dat kan met de rector of medewerker", zei woordvoerder van het bisdom Jan-Willem Wits eerder tegen NH. 

Zo verblijft A. tien maanden kosteloos in een van de kamers in het klooster van Onze Lieve Vrouw Ter Nood. 

Amsterdammer vermist

Voor het kleine huisje, nét buiten het heilige terrein, krijgt A. in het voorjaar van 2023 de sleutel. Hij zou in het zogenoemde retraitehuisje, dat ook weleens door nonnen gebruikt wordt, gaan wonen. 

Dan het slachtoffer. In april wordt de 38-jarige Elias Assaf uit Amsterdam-Oost als vermist opgegeven. De politie verspreidt foto's van de man. Ook zijn auto is spoorloos.

De mannen zijn collega's van elkaar. Ze werken allebei bij een Italiaans restaurant. A. als kok, Assaf als bedrijfsleider. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De gastenverblijven in het voormalig klooster - Foto: Maaike Polder / NH Media

Ruim een week later wordt het stoffelijk overschot van Elias Assaf gevonden. Een deel van zijn lichaamsdelen zit in een koffer en vuilniszakken, achterin de auto van Emad A. in Arnhem. Hij wordt opgepakt. 

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mannen ruzie gekregen in het huisje. In verhoren bekent de Egyptenaar inderdaad betrokken te zijn geweest bij de dood van Assaf, maar hoe precies, vertelt hij dan nog niet.

Op aanwijzingen van A. worden andere delen van het lichaam van Assaf in Duitsland opgegraven. Volgens het OM toont onderzoek aan dat A. zijn ex-collega met een bijl of hakmes heeft gedood en het lichaam in stukken zaagde. 

Buurt geschokt

"Zoek je de plek van de moord, daar", wijst een buurtbewoner in de zomer daarna de verslaggever van NH naar het kleine woninkje. Omwonenden zeggen niks van de gruwelijkheden te hebben gemerkt, maar de schrik is voelbaar. 

De aangedane vrouw die direct naast het nonnenhuisje woont - slechts een dunne muur scheidt de woningen - was in die periode op vakantie. 

"We zijn pas op de hoogte gesteld door de politie na de aanhouding van de verdachte", liet het bisdom destijds aan NH weten. "Dat het mogelijk in het huisje is gebeurd was een grote schok. Wij kenden het slachtoffer niet. Hij logeerde niet bij ons."

"Deze vreselijke gebeurtenis staat zo haaks op de core business van het heiligdom"

Bisdom-woordvoerder Jan-Willem Wits

Volgens omwonenden gaan er na de arrestatie van A. wat roddels over het terrein van het Onze Lieve Vrouw Ter Nood.

Zo zou daags na de moord een passant in de bosjes 'een langwerpig ding met een scherpe punt' hebben gevonden. Buren zien politiehonden zoeken in de bosjes. 

Ook was naar verluidt de klusjesman van het kerkelijke terrein na de moord 'ineens zijn zaag kwijt'. Als NH hem vorig jaar zomer aanspreekt, reageert hij: "Ik kan er niks over zeggen, ik heb alles aan de recherche verteld."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Foto: Maaike Polder / NH Media

Zelf zegt de verdachte in een politieverhoor dat hij 'met toestemming van het klooster een bijl, mes en zaag had aangeschaft' om een douche in zijn nieuwe tijdelijke woning te bouwen.

A. is afgelopen jaar psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. 

Nabestaanden

De zitting begint vanochtend in de rechtbank van Amsterdam. Of de nabestaanden van Assaf bij de rechtszaak aanwezig zijn, is niet duidelijk. Eerder gaf hun advocaat aan dat visumaanvragen - uit Syrië en Libanon - op zich laten wachten. 

In Heiloo, met name rondom het Onze Lieve Vrouw Ter Nood, heeft de moord grote indruk gemaakt.

"Deze vreselijke gebeurtenis staat zo haaks op de core business van het heiligdom. Het komt ineens heel dichtbij. Dat is heel vreselijk," aldus bisdom-woordvoerder Wits destijds in een reactie. 

Lees ook